- Nowość
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
Amarone to tradycyjna i unikalna metoda produkcji wina wytwarzana wyłącznie z winogron uprawianych w Valpolicella, które są naturalnie suszone w skrzyniach, a następnie prasowane i poddawane fermentacji.
Amarone to tradycyjna i unikalna metoda produkcji wina wytwarzana wyłącznie z winogron uprawianych w Valpolicella, które są naturalnie suszone w skrzyniach, a następnie prasowane i poddawane fermentacji. Winogrona do naszego Amarone pochodzą z winnicy Pojega, gdzie średni wiek winorośli wynosi co najmniej 30 lat. Wina Amarone mają wyższą zawartość alkoholu w wyniku fermentacji suszonych winogron, a nie w wyniku dodania alkoholu. Nasza Villa Rizzardi Amarone Riserva jest butelkowana 4 lata po zbiorach, po spędzeniu co najmniej 36 miesięcy w beczkach głównie z francuskiego dębu. Villa Rizzardi Amarone Riserva jest produkowana tylko z lepszych roczników i może być przechowywana w piwnicy przez wiele lat. Można nim delektować się od razu i nie trzeba go przelewać. Zalecamy podawanie w temperaturze (16°C lub 60°F) do pieczonego lub duszonego mięsa, dań z dziczyzny, takich jak dziczyzna, dania na bazie curry lub z twardymi, dojrzałymi serami, takimi jak Pecorino di Pienzy. Potencjał starzenia: ponad 10 lat.