- Nowość
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
Masi Agricola jest producentem wina w Veneto w północnych Włoszech. Słynie z win Valpolicella - a w szczególności z win Amarone.
Masi Agricola jest producentem wina w Veneto w północnych Włoszech. Słynie z win Valpolicella – a w szczególności z win Amarone – chociaż czerpie z wielu rodzimych i międzynarodowych odmian winorośli, od Corvina i Pinot Grigio po Cabernet Sauvignon i Merlot. Posiadłość jest własnością rodziny Boscaini, która nazwała ją od doliny Vaio de Masi, która była częścią pierwotnego zakupu. Teraz Masi jest właścicielem winnic w całym regionie, w tym w strefach Bardolino Classico i Soave Classico DOC oraz w Valpolicelli. Od lat 50. XX wieku Masi posiada kilka winnic „cru”, które produkują wina Amarone z jednej winnicy. Tego rodzaju klasyfikacja, szeroko stosowana we Francji, w ostatnich latach stała się popularna we Włoszech – wina Barolo są również często etykietowane w ten sposób. Piwnice Masi są specjalnie nastawione na technikę appassimento, suszenia winogron na bambusowych stojakach. Przez kontrolowaną temperaturę i wilgotność z wystarczającą wentylacją, umożliwiony jest proces suszenia winogron.
Robert Parker – 96/100
Wine Spectator – 95/100
James Suckling – 96/100