Brak dostępnych produktów
Czekać na dalsze informacje! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.
Wiele osób bardzo często kojarzy takie alkohole jak single malt czy blended. Jednak nie każdy wie, co kryje się pod nazwą whisky single pot still. Tymczasem to jedna z odmian tego trunku, która cieszy się coraz większą popularnością wśród jego koneserów. Niegdyś była bardzo rozpoznawalna, dziś znana jest jako styl irlandzkiej whisky. Powoli znów jednak pojawia się wśród zestawień ciekawych i wyjątkowych trunków. Warto dowiedzieć się zatem więcej na temat jej produkcji, historii oraz walorów smakowych.
Na początku warto zrozumieć, czym właściwie jest single pot whiskey. W przypadku odmian single malt czy blended z pewnością sporo osób bez wahania wskaże ich najważniejsze cechy. Jednak przy pytaniu o whisky single pot still nie jest to już tak oczywiste. To alkohol powstający dzięki użyciu zacieru słodowanego i niesłodowanego jęczmienia w różnych proporcjach. Do jego destylacji niezbędny jest alembik, który po angielsku jest określany właśnie jako „pot still”. To miedziane naczynie do destylacji wsadowej, wykorzystywany też przy produkcji whisky oznaczonych jako single malt.
Skąd wywodzi się zatem taka whisky? Oczywiście jej ojczyzną są kraje anglosaskie, czyli Irlandia i Szkocja. To właśnie tam niegdyś single pot whisky cieszyła się ogromną popularnością. W Irlandii ten gatunek powstał jako odpowiedź na regulacje podatkowe i sposób na uniknięcie dodatkowych kosztów. W pewnym momencie w kraju opodatkowano bowiem słodu jęczmiennego, zatem Irlandczycy poradzili sobie z tą kwestią, dodając do słodu także niesłodowane zboża. W ten sposób gorzelnicy stworzyli nową odmianę trunku.
W jaki sposób powstaje taka pot still whisky? Jak sama jej nazwa wskazuje, potrzebny jest do tego miedziany alembik, w którym przeprowadza się destylację trunku. Wcześniej należy przygotować jęczmienny słód, a także niesłodowane zboża, w których zawarte są aktywne enzymy. Taki surowy jęczmień odpowiada właśnie za charakter tego alkoholu. Oczywiście potem następuje leżakowanie oraz dojrzewanie w różnych beczkach, co nadaje całości jej szczególnego, wyrazistego i rozpoznawalnego charakteru.
Niekiedy może się tak zdarzyć, że whisky single pot zostanie pomylona z takim gatunkiem jak single malt. W obu przypadkach wykorzystuje się w czasie produkcji słód jęczmienny i niezbędny jest do tego miedziany alembik, a potem leżakowanie w beczkach. Jednak do odmiany single malt nie dodaje się surowego jęczmienia, który odpowiada za ostateczny efekt podczas produkcji single pot whisky. Z tego powodu te trunki różnią się od siebie i zdecydowanie nie należy ich ze sobą utożsamiać. Warto pamiętać o tych różnicach, by dokonać świadomego wyboru.
Tak jak w przypadku innych alkoholi, także pot still whiskey wymaga odpowiedniego serwowania, by wydobyć z niej to, co najlepsze pod względem smaku i aromatu. Lepiej jej zatem nie schładzać, lecz podawać w temperaturze pokojowej, na czysto i w specjalnych szklankach z grubym dnem. Jak może smakować pot still whiskey? Wszystko zależy od użytych składników i beczek, w których leżakowała zawartość wybranej butelki. Smak zdecydowanie jest bardzo bogaty i wielopoziomowy w przypadku whisky pure pot still, pełen wyrazistych akcentów, które każdy koneser z radością rozpozna.
Obecnie niektórzy producenci wracają do dawnych zwyczajów, czego efektem jest doskonała whisky pot still. Zyskuje ona na popularności w wielu miejscach. W rezultacie dostępna bywa między innymi whisky single pot still z dostawą. Pojawia się ona też w takich kompletach jak kosze upominkowe, tuż obok takich trunków jak brandy, wino, a także rum. Warto przekonać się, jakie tajemnice skrywa jej smak i co potrafi podczas wytwarzania alkoholu zdziałać taki dodatek jak właśnie niesłodowany jęczmień w połączeniu z miedzianym alembikiem.
Czekać na dalsze informacje! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.