Brak dostępnych produktów
Czekać na dalsze informacje! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.
Nie da się ukryć, że whisky kojarzy się przede wszystkim z takimi krajami jak Irlandia oraz Szkocja. Tymczasem na rynku bez trudu można odkryć taki wyrób jak whisky japońska. Z pewnością niektórych zaskoczy fakt, że produkcja tego alkoholu ma miejsce po drugiej stronie świata, daleko od jego ojczyzny. Tymczasem whisky japońskie to zdecydowanie propozycje, które zasługują na uwagę koneserów wyrobów tego typu. Warto przekonać się, w jaki sposób zawędrowały one aż do Azji, w jaki sposób się je wytwarza i jaki styl obecnie je cechuje.
Co wyróżnia taki wyrób jak właśnie japońska whiskey? Oczywiście to, że nie powstaje ona w krajach anglosaskich, czy nawet w Stanach Zjednoczonych, tylko w dalekiej Japonii. Może to budzić zdziwienie, zwłaszcza że jej styl najbardziej wydaje się zbliżony właśnie do szkockich propozycji. Obecnie w Kraju Kwitnącej Wiśni funkcjonuje kilka znanych gorzelni. Należy pamiętać o tym, że nie wymieniają się one między sobą półproduktami, jak ma to miejsce w innych regionach, w których wytwarza się taki trunek.
Zdecydowanie warto dowiedzieć się, w jaki sposób produkcja whisky zawędrowała aż do Azji. Whiskey japońska jest tam wytwarzana już od roku 1870, ale produkcja w celach komercyjnych ruszyła później, w roku 1927. Wówczas otwarto pierwszą krajową destylarnię. Cały proces zainspirowały tradycje szkockie, dlatego na pierwszy rzut oka trudno odróżnić te wyroby od siebie. Różnią się jednak one obecnością dymnego posmaku, jaki powstaje poprzez wykorzystanie torfu w trakcie wytwarzania alkoholu. Whiskey japońskie są go raczej pozbawione.
W jaki sposób przebiega proces produkcji, dzięki któremu powstaje japońska whiskey? Jest on bardzo zbliżony do tego, jak przedstawia się wytwarzanie tego alkoholu w Szkocji. Oczywiście wpływ na to ma też łagodny klimat Japonii czy dostępność torfu. Stosuje się tam jednak także dwukrotną destylację. Z kolei do dojrzewania i leżakowania wykorzystuje się beczki wykonane z dębowego drewna. Różnią się one od tych, które stosuje się na przykład w amerykańskich destylarniach.
Co jeszcze warto wiedzieć o tym, jaka jest japońska whisky? Oczywiście to, czym charakteryzuje się jej styl! Warto pamiętać, że japońskie whisky powstają dzięki odtworzeniu szkockich praktyk, które zostały zaszczepione na obcym gruncie. Ostateczny efekt pracy przypomina zatem właśnie tamtejsze wyroby, a to także ze względu na to, że destylarnie uruchomiono w miejscach przypominających Szkocję pod względem klimatu. A w jaki sposób najlepiej podawać japońską whisky? Tak samo, jak inne alkohole tego typu, w szklankach o grubym dnie, w wersji czystej i temperaturze pokojowej. Pozwoli to wydobyć z jej smaku wszystkie akcenty, jakie kryje w sobie dobra japońska whisky.
W przypadku takiego wyrobu jak whisky japońska sklep składa się z propozycji znanych marek. To trunki typu single malt oraz blended, znane także w Szkocji. W przypadku whisky sklep to wybór różnych odmian właśnie z tej gorzelni. Stanowią one znakomite uzupełnienie każdej kolekcji.
Wyroby prosto z Japonii zajęły należne im miejsce wśród tradycyjnych szkockich czy irlandzkich propozycji. W przypadku takiego trunku jak japońska whisky sklep to również wybór rozmaitych zestawów takich jak kosze upominkowe. Oprócz whisky można tam odkryć także inne alkohole, na przykład likiery. Obecnie dostępne jest też whisky japońskie z dostawą, czyli możliwość szybkiego zapoznania się ze smakiem tego produktu we własnym domu. Warto przekonać się, czy azjatycka wersja tego anglosaskiego napoju zasługuje na tak wysoką pozycję na rynkach międzynarodowych.
Czekać na dalsze informacje! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.