• Nowość

**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.

WHISKY Scapa 16 Y O

Destylarnia Scapa została założona w 1885 roku przez McFarlane'a i Townsenda, z widokiem na spokojny akwen Scapa Flow.

5000299607770
Pojemność: 0,7 l
530,00 zł

Opis produktu

Destylarnia Scapa została założona w 1885 roku przez McFarlane’a i Townsenda, z widokiem na spokojny akwen Scapa Flow. Townsend był chemikiem, który zajął się gorzelnictwem, natomiast McFarlane wcześniej pracował w destylarni Highland Park. To jedna z najbardziej wysuniętych na północ szkockich destylarni. Położona na wyspie Mainland na Orkadach. Wyspa już w XIX wieku miała dobre połączenia transportowe – jedną z pierwszych dróg w Szkocji oraz port, z którego kursowały parowce do głównych portów lądowej części Szkocji. O wyborze lokalizacji dla destylarni zadecydowało źródło wody Orquil Springs, doprowadzonej do destylarni rurami z odległości ok. półtorej mili. Nazwa Scapa pochodzi od nordyckiego słowa oznaczającego łódź.

Scapa to jedna z ostatnich ręcznie obsługiwanych destylarni, pracująca przez całą dobę. W przeciwieństwie do innych destylarni na wyspach nie używają torfu do suszenia słodu. Fermentacja jest długa, trwa 160 godzin, czyli prawie 7 dni. Daje to owocowy profil whisky. Destylacja odbywa się w jednej parze alembików. Do pierwszej destylacji wykorzystywany jest alembik typu Lomond, będący już jedynym ocalałym egzemplarzem tego typu alembiku używanym do produkcji szkockiej whisky. Zainstalowany w 1959 roku ma szerszą i wyższą szyję, czego efektem jest bogatszy, bardziej owocowy new make spirit. Whisky Scapa dojrzewa głównie w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu z Tennessee i Kentucky.

Szczegóły

Kraj
Szkocja
Region
Highland
Alkohol
48,3%
Wiek
16 lat