**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
WHISKY Aberlour 18 Y O Double Sherry Cask
Aberlour 18-letni dojrzewa w beczkach po bourbonie, finiszowna jest w beczkach po sherry Pedro Ximenez i Oloroso co w połączeniu z długim okresem leżakowania skutkuje whisky bardzo złożoną, słodką i bogatą w smaku.
Opis produktu
Destylarnia Aberlour założona została w 1879 roku przez Jamesa Fleminga - farmera, gorzelnika, dostawcę jęczmienia, wielkiego filantropa (wybudował m.in. ratusz oraz szpital miejski), człowieka bardzo religijnego o niezwykle dobrej reputacji. Sama nazwa "Aberlour" w języku gaelickim oznacza "ujście szczebioczącego strumienia" i dotyczy miejsca, w którym potok Lour łączy się z rzeką Spey. Znajduje się w samym sercu regionu Speyside. Destylarnia wykorzystuje beczki po bourbonie i po sherry. Te pierwsze dodają destylatom słodkiego smaku z nutami wanilii oraz miodu, baryłki po sherry natomiast sprawiają, że whisky ma pełniejszy smak z nutami czerwonych owoców i korzennym akcentem.
Aberlour 18-letni dojrzewa w beczkach po bourbonie, finiszowna jest w beczkach po sherry Pedro Ximenez i Oloroso co w połączeniu z długim okresem leżakowania skutkuje whisky bardzo złożoną, słodką i bogatą w smaku.
Zapach: Bogaty, nuty toffi zmieszane z dojrzałą
brzoskwinią i pomarańczami.
Smak: Bogaty, najpierw nuty
kremowe i owocowe, dalej akcenty starej skóry, dębu i miodu. Dużo rodzynek i
słodkich daktyli.
Finisz: Długi, nuty karmelu i
rodzynek.