WHISKY Akashi Single Malt

Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku.

AKASHI
4969265721241
Pojemność: 0,5 l
369,00 zł

Opis produktu

Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku. 

Whisky Akashi jest jedyną whisky na świecie, którą produkuje Toji (mistrz w sztuce tworzenia sake), wprowadzając metodologie tworzenia sake do procesu wytwarzania whisky. Stosowana kadź destylacyjna jest mniejsza niż używana przez szkockie i inne japońskie destylarnie, co z kolei obniża poziom oleju fusel (produktu ubocznego w procesie fermentacji alkoholi). W rezultacie, whisky Akashi nie wymaga tak długiego procesu starzenia.
Prezentowana edycja jest whisky stworzoną w 100% ze słodowanego jęczmienia destylowana w gorzelni Eigashima w pobliżu miasta Kobe na wyspie Honsiu.
Dojrzewanie trwa łącznie pięć lat, najpierw whisky spędza dwa lata w hiszpańskich beczkach po sherry i kolejne trzy lata w beczkach typu Hogsheads.

Edycja limitowana - zabutelkowano jedynie 4500 sztuk tego trunku.

Zapach: Słodowy, nuty drzewne, dym, nektarynki, sherry.

Smak:  Owocowy, kremowa wanilia, miód, pietruszka, drobny dym torfowy.

Finisz:  Długotrwały, słodki, nuty drzewne, ślady wanilii.

Szczegóły

Kraj
Japonia
Alkohol
46%
Rodzaj
Single malt