- Nowość
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
Lama di Pietra jest wytwarzane w regionie Puglia w 100% ze szczepu Nero di Troia.
Lama di Pietra jest wytwarzane w regionie Puglia w 100% ze szczepu Nero di Troia. Jest to szczep autochtoniczny, o potencjale dawania wysokiej klasy złożonych win - powraca on stopniowo do łask po okresie, gdy był wybierany przez bardziej plenne i pospolite odmiany. Krzewy rosną w północnej części Apulii, gdzie terroir pomaga zachować względny chłód i zatrzymywać wodę podczas bardzo gorącego sezonu letniego. Winogrona zbierane są w drugiej połowie października, po czym leżakują 10 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino to charakteryzuje się intensywną czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Roztacza bogaty aromat ciemnych owoców czereśni oraz jeżyn. Na podniebieniu dobrze zbudowane, miękkie z subtelnymi taninami. Doskonały partner do dań z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz jako dodatek do serów.