**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
WINO Ch. Mangot Todeschini St. Emilion
Potencjał starzenia do 25 lat. Zaleca się dekantację przez pół godziny.
Opis produktu
Potencjał starzenia do 25 lat. Zaleca się dekantację przez pół godziny. Położony na wschód od Saint-Emilion DOC, w gminie Saint-Etienne de Lisse, Château Mangot ma bardzo stare korzenie sięgające około 5 wieków temu. W 1954 r. posiadłość została nabyta przez Simone i Jeana Petit, którzy dzięki ogromnej pracy zdołali dołączyć do posiadłości Château La Brande, położonej w AOC Castillon Côtes de Bordeaux. Firma, obecnie zarządzana przez Karla i Yanna, siostrzeńców Simone i Jeana, posiada certyfikat ekologiczny i praktykuje zrównoważoną uprawę winorośli, bez użycia produktów syntetycznych w celu zmniejszenia wpływu na środowisko. Winnica, która rozciąga się na 34 hektarach między zboczami, tarasami, płaskowyżami i płaskimi obszarami na glebie wapiennej, jest odsłonięta w pełni na południe. Duży procent wapienia w glebie wzbogaca strukturę wina, gwarantując dobrą żyłę mineralną. Gotowe wino dojrzewa przez około 15 miesięcy w dębowych beczkach. Rezultatem jest eleganckie wino o silnym charakterze, zdolne do dobrego starzenia. Wino ma intensywny rubinowy kolor i przyjemny profil aromatyczny bogaty w nuty dojrzałych czerwonych owoców i słodkich przypraw. Na podniebieniu jest pełne i dobrze zbudowane, z miękkimi taninami i dobrze zintegrowaną żyłą kwasową. Finisz jest długi i uwodzicielski z lekkimi pikantnymi nutami. Doskonałe do grillowanych czerwonych mięs lub jagnięciny.
Szczegóły
Cabernet Sauvignon
Merlot