- Czekamy na dostawę
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
Niepowtarzalny smak i aromat BECHEROVKA zawdzięcza składnikom najwyższej jakości i tajemniczej mieszance ziół. Dokładna receptura jest ściśle strzeżona od 1807 r., kiedy to rozpoczęto produkcję wódki.
Becherovka to jeden z najpopularniejszych (obok wspominanego niejednokrotnie na naszej stronie Jagermeistera) likierów ziołowych na świecie. Jego historia sięga początków XIX wieku, kiedy to (dokładnie w 1805 roku) do Karlowych Warów przyjechał na wypoczynek książę Maximilian Friedrich von Plettenberg w towarzystwie osobistego lekarza, Anglika Christiana Frobriga.
Zamieszkali oni w domu aptekarza Jana Bechera, który oprócz wytwarzania leków zajmował się warzeniem trunków. Frobrig i Becher szybko znaleźli wspólny język, godzinami dyskutując o ziołach i ich leczniczych właściwościach. Gdy książe i Frobrig opuszczali Karlowe Wary, angielski doktor zostawił Becherowi rewolucyjny jego zdaniem przepis na likier ziołowy, który miał służyć w walce z dolegliwościami żołądkowymi.
Becher przez kolejne dwa lata eksperymentował, zmieniając proporcję i modyfikując pewne składniki, aż w końcu (w 1807 roku) zdecydował się rozpocząć sprzedaż specyfiku, który trafił na półki jego apteki pod nazwą „English Bitter”. Trunek pod nazwą „Becherovka” jest sprzedawany od 1837 roku.