Whisky Kanadyjska

Gorzelnie wytwarzające whisky znajdują się w różnych miejscach na całym świecie. Przykładem tego jest bez wątpienia whisky kanadyjska, produkowana w Ameryce Północnej. Cieszy się ona doskonałą opinią wśród koneserów takich alkoholi, a to ze względu na jej bardzo charakterystyczne właściwości. Można zauważyć, że to właśnie w Kanadzie wykorzystuje się niezwykle wszechstronny styl mieszania alkoholu. Pozwala to uzyskać właśnie ten ciekawy smak, jakim wyróżnia się whiskey kanadyjska, któremu warto poświęcić trochę uwagi, by go lepiej poznać.

Whisky kanadyjska – co to właściwie oznacza?

Obecnie produkuje się bardzo wiele odmian whisky w zakładach położonych w różnych państwach. Dzięki tak ogromnej rozpoznawalności tego trunku, który oryginalnie wywodzi się z wysp anglosaskich, powstał taki gatunek jak kanadyjska whiskey. Niekiedy bywa ona porównywana do swoich amerykańskich odpowiedników, jednak różni się od nich smakiem, który wydaje się zdecydowanie delikatniejszy i gładszy. Wymagania prawne dotyczące warunków produkcji nie różnią się jednak zbytnio od norm obowiązujących w europejskich gorzelniach.

Jak jest produkowana najlepsza kanadyjska whisky?

Jakie warunki należy spełnić, by mogła powstać doskonała whisky kanadyjska? Oczywiście podstawowym wymogiem jest, by alkohol ten wytwarzano w całości właśnie na terenie Kanady. Trunek dojrzewa tam przez minimum trzy lata, a jego moc musi osiągnąć co najmniej poziom 40%, co nie różni się od innych odmian tego napoju. By uzyskać określony smak, w produkcji wykorzystuje się wiele gatunków zbóż, takich jak kukurydza oraz żyto. Na tle irlandzkich, szkockich, czy nawet amerykańskich propozycji wypada ona zatem wyjątkowo lekko i delikatnie, dzięki czemu może doskonale nadawać się dla początkujących degustatorów.

Szybki przegląd historii whisky kanadyjskiej

W przypadku trunku takiego jak whiskey Kanada ma naprawdę wiele do zaoferowania. Historia produkcji tego alkoholu sięga do pierwszej połowy XIX i oczywiście wiąże się ze szkockimi i irlandzkimi imigrantami. Napływ ludności niemieckiej i holenderskiej spopularyzował jednak żyto, które połączono z tradycyjnymi recepturami wyrobu. Dodawanie innych produktów, na przykład takich pochodzących ze Stanów Zjednoczonych, było też sposobem przed uniknięciem nałożonych podatków. Co właściwie wyróżnia zatem kanadyjską whisky, niegdyś określaną jako żytnia? Oczywiście jej smak. Najlepsza kanadyjska whisky to trunek, który docenią entuzjaści łagodnych i słodkich kompozycji.

Jak należy podawać kanadyjskie whisky?

W przypadku serwowania kanadyjskie whisky nie różni się od innych odmian tego alkoholu. By smak mógł ujawnić wszystkie swoje akcenty, warto napój podać na czysto, w specjalnej szklance o grubym dnie. Odnajdzie się on też w towarzystwie wody, zwykłej lub gazowanej, czy kostek lodu, ale jego słodki charakter nie wymaga rozwadniania. Za to doskonale sprawdzi się on w przypadku rozmaitych drinków czy koktajli. Jego słodycz sprawiła, że często wykorzystuje się ten trunek właśnie w takich przepisach.

Znane marki wytwarzające whisky kanadyjską

Wiele osób bez wątpienia z łatwością wskaże marki wytwarzające wino lub likiery. W przypadku takiego trunku jak kanadyjska whisky może nie być to takie oczywiste. Tymczasem wielu producentów wypuszcza spod swoich skrzydeł takie właśnie propozycje. Dzięki temu bez trudu można odkryć smaki, które najbardziej spełniają konkretne oczekiwania koneserów takich trunków.

Kanadyjska whisky – opinie koneserów

W przypadku takiego trunku jak kanadyjska whisky opinie są zgodne – to napój łagodny, słodki i delikatny, pozbawiony ostrych akcentów alkoholi ze Szkocji, czy Irlandii. Z tego powodu może nadawać się w przypadku degustacji dla początkujących lub też świetnie uzupełni zestawy upominkowe dla osób, które cenią sobie takie właśnie subtelne smaki. Warto przekonać się, że taka właśnie whisky z Kanady ma w sobie wiele bardzo ciekawych cech i niezwykłych połączeń, a to dzięki swojej bogatej historii.