**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
WHISKY Akashi Single Malt
Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku.
Opis produktu
Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku.
Whisky Akashi jest jedyną whisky na świecie, którą produkuje Toji (mistrz w
sztuce tworzenia sake), wprowadzając metodologie tworzenia sake do procesu
wytwarzania whisky. Stosowana kadź destylacyjna jest mniejsza niż używana przez
szkockie i inne japońskie destylarnie, co z kolei obniża poziom oleju fusel
(produktu ubocznego w procesie fermentacji alkoholi). W rezultacie, whisky
Akashi nie wymaga tak długiego procesu starzenia.
Prezentowana edycja jest
whisky stworzoną w 100% ze słodowanego jęczmienia destylowana w gorzelni
Eigashima w pobliżu miasta Kobe na wyspie Honsiu.
Dojrzewanie trwa łącznie
pięć lat, najpierw whisky spędza dwa lata w hiszpańskich beczkach po sherry i
kolejne trzy lata w beczkach typu Hogsheads.
Edycja limitowana -
zabutelkowano jedynie 4500 sztuk tego
trunku.
Zapach: Słodowy, nuty drzewne, dym,
nektarynki, sherry.
Smak: Owocowy, kremowa
wanilia, miód, pietruszka, drobny dym
torfowy.
Finisz: Długotrwały, słodki, nuty
drzewne, ślady wanilii.
Szczegóły
Podobne produkty

Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku.