- Nowość
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
Wino Appassimento Baglio Vero to połączenie szczepów Nero D'Avola oraz Frappato. Winogrona Frappato zbiera się natychmiast po osiągnięciu przez nie dojrzałości i poddaje bardzo powolnej fermentacji.
Wino Appassimento Baglio Vero to połączenie szczepów Nero D’Avola oraz Frappato. Winogrona Frappato zbiera się natychmiast po osiągnięciu przez nie dojrzałości i poddaje bardzo powolnej fermentacji. Natomiast grona Nero d'Avola pozostają na krzewach bardzo długo, aż do częściowego wysuszenia. Dopiero wówczas są zbierane i poddane winifikacji. W wybranym przez winiarza momencie oba rodzaje łączy się, a po pewnym czasie przerywa wspólną fermentację przez obniżenie temperatury. Następnie wino dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez kilka miesięcy. Tak powstaje Appassimento - pełne ciepła, gładkie, z subtelna słodyczą w tle oraz zachowaną werwą i świeżością. Charakteryzuje się intensywnym rubinowym kolorem, bogatym aromatem ciemnych jagód z subtelną słodyczą w tle. Miękkie, eleganckie taniny są harmonijnie zintegrowane. Świeżość winogron Frappato i intensywność winogron Nero d'Avola dają wyjątkowy smak. Szczególnie wskazane do towarzyszenia włoskim daniom z makaronu i delikatnym serom.