Bourbon

Obecnie wytwarza się wiele wyjątkowych i mocnych alkoholi w różnych zakątkach kuli ziemskiej. Jednym z nich jest bez wątpienia bourbon, czyli whisky amerykańska. Różni się ona od wyrobów ze Szkocji czy Irlandii pod wieloma względami, co ma odzwierciedlenie w jej smaku. Obecnie produkuje ją wiele znanych zakładów i stała się ona popularna na całym świecie. Eleganckie butelki z tym napojem są obecne także w wielu zbiorach kolekcjonerów i koneserów takich właśnie wyrobów.

Skąd pochodzi bourbon i z czego się go wytwarza?

Co prawda alkohol bourbon bywa kojarzony z klasyczną whisky, ale zdecydowanie się od niej różni pod wieloma względami. Przede wszystkim to jego pochodzenie oraz składniki, z jakich się go wytwarza. Bourbon to trunek pochodzący z Ameryki, a większość jego producentów działa w stanie Kentucky. Bardstown leżące w tym stanie określa się mianem światowej stolicy tego właśnie napoju. Do jego wytwarzania niezbędna jest kukurydza, a nie jęczmień tak jak w szkockiej czy irlandzkiej whisky. Oczywiście wpływa to na właściwości tego trunku.

By mógł powstać bourbon, konieczne jest przygotowanie zacieru, składającego się z mieszanki kukurydzy i innych zbóż. Tak przygotowane składniki następnie poddaje się destylacji oraz fermentacji. Dzięki temu powstaje alkohol, który następnie trafia do dębowych beczek na okres leżakowania. To wtedy napój nabiera wyróżniającego go posmaku drewna. Potem należy całość rozcieńczyć wodą, by uzyskać moc na poziomie 40% i już można przelewać uzyskany wyrób do butelek.

Bourbon a whisky – czym się od siebie różnią?

Mimo częstego zestawiania tego wyrobu z whisky zdecydowanie się on od niej różni. Bourbon tworzy się z kukurydzy, nie ze słodu jęczmiennego, dlatego wyróżnia go delikatniejszy, słodszy smak. Na dodatek napój ten, zanim trafi do beczek na czas dojrzewania, jest filtrowany przez węgiel drzewny. Na leżakowaniu spędza on minimum dwa lata, a destyluje się go zaledwie raz w przeciwieństwie do whisky.

Bourbon whiskey – ciekawy, charakterystyczny smak

Cały proces produkcji, wykorzystanie zboża takiego jak kukurydza i używanie węgla drzewnego do filtracji sprawia, że bourbon whisky cechuje smak wyróżniający go na tle innych trunków. To coś dla osób, które cenią sobie łagodne, słodkie akcenty, nie zaś silne, torfowe nuty, które cechują irlandzką oraz szkocką whisky. Taki przystępny bukiet sprawia, że wiele osób chętnie widzi butelki z tym wyrobem w swoich kolekcjach, stał się on również składnikiem wielu drinków i koktajli.

Różne odmiany bourbona do kolekcji

Obecnie ten trunek produkuje się w wielu wariantach. Różnią się one od siebie smakiem i aromatem. Najlepsze burbony to na przykład te, które cechują doskonałe walory smakowe, stylowy wygląd i do przyrządzenia których wykorzystuje się doskonałe składniki o wysokiej jakości. Taki bourbon z dostawą to możliwość wypróbowania jego smaku niemal od razu. Można zatem swobodnie sprawdzić, które marki oferują interesujące propozycje pod względem kryjących się w alkoholu nut i akcentów.

Jak podaje się bourbon?

W jaki sposób można serwować dobry bourbon whisky? Oczywiście jednym ze sposobów jest podawanie go na czysto, najlepiej w temperaturze pokojowej, by wyczuć wszystkie obecne w jego smaku akcenty. Niektórzy stawiają na towarzystwo wody, na przykład gazowanej lub kostek lodu. Oprócz tego taki alkohol to też składnik licznych drinków i koktajli. Nie da się zaprzeczyć, że jedną z popularniejszych wersji jest ta, w której trunek dodaje się do coli.

Najbardziej znane marki bourbona i inne trunki

Obecnie bourbon z dowozem to możliwość szybkiego zapoznania się nie tylko z ich smakami, ale też z takimi wyrobami jak likiery czy rum. Warto przekonać się, czy łagodna słodycz bourbona to coś, co wpisuje się w oczekiwania dotyczące właśnie takich trunków.

Filtruj według
Cena
Wiek
Kraj
Dostawcy
Filtruj
Produktów na stronę: