**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
WHISKY Caperdonich 25 Y O Peated
Pełna dymnych wrażeń whisky o owocowym profilu. 25-letni, torfowy trunek z regionu Speyside, pochodzi z historycznej i nieczynnej już destylarni Caperdonich.
Opis produktu
Pełna dymnych wrażeń whisky o owocowym profilu.
25-letni, torfowy trunek z regionu Speyside, pochodzi z historycznej i
nieczynnej już destylarni Caperdonich. Dojrzewał w beczkach z amerykańskiego
dębu pierwszego napełnienia. Whisky produkowana była również w małych partiach
oraz w ograniczonej ilości. Zabutelkowana bez filtracji na zimno, z zawartością
alkoholu na poziomie 48%.
Caperdonich 25 YO Peated otwiera
się aromatem dymu z ogniska. Na
podniebieniu nuty torfu, zielonego jabłka, dojrzałej gruszki,
brązowego cukru i subtelnego imbiru łączą się z niuansami rozgrzewającej
pomarańczy oraz szczypty soli. Finisz oferuje wędzone
tony przechodzące w ujmującą słodycz.
Whisky będzie prawdziwą gratką dla każdego kolekcjonera - także ze względu na indywidualne numerowanie butelek.
Historia marki Caperdonich
Marka Caperdonich była pierwszą z gorzelni, które zaczęto rozbudowywać wraz ze wzrostem XIX-wiecznego popytu na whisky. Pierwotnie znana jako Glen Grant No. 2, została wzniesiona po drugiej stronie ulicy, na przeciwko starszej siostry Glen Grant w 1898 roku. Określana współcześnie jako Cape, ze względu na kryzys w latach 90-tych XIX wieku, nie cieszyła się zbyt długo nową siedzibą. Została zamknięta już w 1902 roku. Przywrócono ją do łask wiele dziesiątek lat później, kiedy rozwijająca się wymiana handlowa z Włochami, spowodowała zapotrzebowanie na więcej destylatu. W 1977 roku przemianowano ją na Caperdonich i działała w ten sposób niezmiennie do 2002 roku. Wówczas markę przejęła firma Pernod Ricard, a w 2011 destylatory zostały podzielone pomiędzy gorzelnie The Belgian Owl oraz nową - Falkirk Distillery.