Wino słodkie

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych trunków bez wątpienia pozostaje dobre słodkie wino. Za tą popularnością stoi jego smak, który uzyskuje się dzięki wysokiej zawartości cukru, jaka pozostaje w nim po procesie fermentacji. Wino słodkie jest dostępne w odmianie czerwonej, różowej i białej, co wpływa również na sposób jego podawania. Warto wiedzieć więcej na temat jego produkcji i tego, co należy zrobić, by osiągnąć pożądany smak. Obecnie takie trunki wytwarza się w wielu różnych wariantach, które mogą wykazywać się też nieco wyższą kalorycznością niż w przypadku innych napojów.

Filtruj według
Kategorie
Cena
Producenci
Rodzaj
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Kolor
Wiek
więcej... mniej
Filtruj
Produktów na stronę:

    PROSECCO Borgo Molino Cuvee Dolce

    47,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Borgo Molino znajduje się w małej wiosce Roncadelle di Ormelle, w regionie Marca Trevigiana, przed wzgórzami Conegliano i Valdobbiadene.

    WINO Bacalhoa Moscatel De Setubal

    59,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Młody i owocowy styl. Kolor ciemnego bursztynu. Aromat intensywny z nutą kwiatu pomarańczy, cytrusów, kandyzowanych owoców, herbaty oraz rodzynek. Na podniebieniu pełne, czekoladowe z gorzko.

    WINO Blandy's Madeira Duke Of Clarence

    129,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Blandy's Maderia, Duke of Clarence jest klasycznym słodkim winem wzmacnianym o głębokiej złotobrązowej barwie i aromatach miodu oraz rodzynek. W smaku pełne, dobrze zbudowane o wyraźnym długim.

    WINO Carmes De Sauternes

    269,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Jasnożółty kolor. Dominują aromaty cytrusów z dodatkiem miodu z akacji, przetworów z brzoskwini i pomarańczy.

    WINO Chicca Primitivo Di Manduria

    119,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Krzewy, z których jest produkowane Chicca mają wiek około 50 lat, a wydajność z hektara wynosi około 50 ton. Winogrona są zbierane w trzecim tygodniu września, a wino przechodzi długi proces.

    WINO Henriques & Henriques Medeira Dolce 5 Y O

    99,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Madeira H&H Madeira Finest Medium Rich5 Years Old to Portugalskie czerwone, wzmacniane, słodkie wino z regionu Madera. Powstała w 80% z gron Tinta Negra Mole i 20% Bual, 5 lat przechowywana w.

    WINO Malaga Burke's

    75,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Burke's Malaga jest słodkim, wzmacnianym winem powstającym ze szczepów Pedro Ximenez i Moscatel w Hiszpani, w okolicach miasta o tej samej nazwie.

    WINO Mouton Cadet Sauternes Reserve

    169,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Mouton Cadet Réserve Sauternes wino o delikatnym charakterze, przyjemna słodycz i harmonia nadają winu niezwykłą elegancje. Wyczuwalne nuty moreli, pomarańczy i miodu z podkreślonych nutami.

    WINO Nectar Pedro Ximenez

    99,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Fantastycznie skoncentrowane, wręcz gęste słodkie sherry o ciemnej, niemal hebanowej barwie z bursztynowymi przebłyskami. W nosie feeria aromatów suszonych owoców takich jak rodzynki, figi i.

    WINO Pellegrino Moscato

    50,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Białe słodkie likierowe wino od renomowanego Producenta Cantine Pellegrino z malowniczej Sycylii to prawdziwa perełka śródziemnomorskiego winiarstwa.

    WINO Pellegrino Santa Messa Liquoroso Bianco

    65,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Doskonałe Sycylijskie wino słodkie, o pięknej bursztynowej barwie, owocowo-miodowych akcentach i naturalnej, niemęczącej słodyczy. Idealny kompan deserów, ciast i lodów.

    WINO Pellegrino Santa Messa Rosso

    60,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Czerwone, likierowe, słodkie wino mszalne. W bukiecie wina wyraźnie wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce, a wśród nich jeżyna i jagoda. Smak jest świeży i intensywny, słodkość tego wina nie jest.

    WINO Porto Graham's 5 x 50ml

    100,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Firma Port Graham’s została założona w 1820 roku przez dwóch braci pochodzących ze Szkocji - Wiliama i Johna.

    WINO Porto Graham's 10 Y O

    165,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Bardzo delikatne, dobrze zbudowane wino, które swoją łagodność zyskało podczas długiego okresu dojrzewania w dębowych beczkach.

    WINO Porto Graham's 20 Y O

    325,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Porto o znakomitej jakości, składające się z wyselekcjonowanych i mocno dojrzałych winogron. Długie leżakowanie zapewniło Graham's 20 Years Old Tawny pełnię dojrzałości, bardzo subtelny i łagodny.

    WINO Porto Graham's 30 Y O

    650,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Porto Graham's 30 Years Old Tawny to jedno z najbardziej wyróżniających się i zarazem najwspanialszych win. Bardzo długie dojrzewanie zapewniło mu cudowną łagodność i harmonię, a także mimo wieku.

    WINO Porto Graham's 40 Y O

    1 100,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Porto w imponującym wieku. Złoto-bursztynowy 40-latek, który zachwyca niezwykłym, złożonym aromatem oraz wielowymiarowym smakiem. Trunek, który sprosta nawet najbardziej wymagającym gustom.

    WINO Porto Graham's Fine Ruby Port

    89,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Jeżeli wino nie ma określonego rocznika, spodziewać się możemy, iż stanowi ono mieszankę kilkuletnich zbiorów.

Wina słodkie – co wiadomo o ich historii?

Ten alkohol jest wytwarzany przez ludzkość już od tysiącleci. Słodkie wina były znane już w Mezopotamii, gdzie wytwarzano je z późno zebranych owoców. W czasach antycznych raczyli się nim Grecy, a następnie receptury przejęli od nich Rzymianie. W okresie średniowiecza wykorzystywano go do odprawiania mszy. Bardzo ważną rolę odegrały wtedy rozmaite zakony i klasztory, gdzie zajmowano się rozwojem winiarstwa. Dzięki temu współcześnie produkuje się rozmaite dobre wina słodkie, które wciąż cieszą się ogromną rozpoznawalnością na całym świecie.

Jak się wytwarza dobre słodkie wino?

Produkcja tego trunku wygląda podobnie jak w przypadku innych jego odmian. Rozpoczyna się ona od zebrania owoców winogron konkretnego gatunku i wydobycia z nich soku. Z niego z kolei powstaje moszcz, który należy poddać fermentacji. W tym procesie drożdże zmieniają zawarty w nim cukier w alkohol. Jest to też moment, w którym decyduje się, czy dane wino będzie słodkie lub wytrawne poprzez powstrzymanie procesu w odpowiedniej chwili, by w wyrobie pozostało odpowiednia zawartość cukru resztkowego. 

Od czego zależy to, czy wino jest słodkie?

Co sprawia, że w niektórych trunkach można bez trudu wyczuć wyjątkową słodycz? Odpowiada za to stężenie cukru. To właśnie on gwarantuje, że powstanie słodkie wino. Warto zaznaczyć, że już same owoce koncentrują go w sobie sporo, a następnie drożdże przerabiają go na alkohol w procesie fermentacji. Najważniejsze jest w takim przypadku przerwanie tego w takim momencie, by w alkoholu pozostało odpowiednio wiele cukru resztkowego, który odpowiada właśnie za smak. Należy pamiętać o tym, że zazwyczaj nie zezwala się na dodawanie jego dodatkowej porcji do napoju.

Wino słodkie – jak je najlepiej podawać?

W jaki sposób serwuje się zazwyczaj wina słodkie? W tym przypadku najważniejszy będzie nie poziom cukru w nich, a raczej ich odmiana. Trunki czerwone podaje się raczej w temperaturze pokojowej, która osiąga około 20 stopni Celsjusza. Alkohole różowe i białe wcześniej się dość mocno chłodzi. Zachowanie odpowiednich wartości pozwala na wydobycie ze smaku napoju tego, co w nim najlepsze.

Niezwykle istotne w przypadku tego alkoholu są także kieliszki. To od nich bowiem zależy, jak duża powierzchnia trunku będzie miała kontakt z powietrzem, a także czy nie ogrzeje się on za bardzo od ciepła dłoni. Tu również słodkie wina należy serwować zgodnie z ich odmianą, czerwone w szerokiej i pękatej czaszy, a białe i różowe w wąskich, wysokich naczyniach. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ sposób podania pozwala na podkreślenie walorów smakowych danego wyrobu.

Smaki słodkiego wina

W jaki sposób może smakować takie bardzo słodkie wino? Oprócz oczywistej słodyczy warto zwrócić jeszcze uwagę na inne nuty, jakie pojawiają się w tych trunkach. Przede wszystkim mogą to być bardzo intensywne i owocowe aromaty, które łączą się z takimi akcentami jak miód, karmel czy toffi. W niektórych propozycjach pojawia się też niekiedy lekko ziołowy czy też kwiatowy posmak. Ważny jest też właściwy balans między słodyczą a kwasowością.

Do czego pasuje wino słodkie?

Takie słodkie mocne wino pasuje do wielu produktów. Przede wszystkim bez problemu można je serwować do deserów, w których podkreśli słodycz. Jednak sprawdzą się one też jako uzupełnienie wytrawnych posiłków, na przykład lekkich mięs czy też pikantnych dań. Doskonale pasują też do serów o intensywnych, aromatycznych smakach, z powodzeniem odnajdą się również w towarzystwie ryb.

Bogactwo smaków win słodkich

Warto zauważyć, że dobre słodkie wina produkuje się w wielu wariantach z rozmaitych szczepów winogron, co wpływa na ich smak i aromat. Zapewnia to także ich ogromną różnorodność. By wydobyć z nich to, co najlepsze, konieczne jest prawidłowe serwowanie takiego trunku. Dodatkowo łączy się to z ciekawą historią produkcji, która wymaga zatrzymania fermentacji w odpowiednich momencie, by stężenie cukru resztkowego zapewniło pożądane rezultaty.

Zobacz także