Białe wino – krótka historia jego produkcji
Produkcja takiego trunku jak białe wino ma miejsce już od czasów antycznych, a odbywa się ona właściwie na całym świecie. Warto zauważyć, że starożytni Grecy raczyli się już trunkiem o dopracowanej recepturze. Stosowali je nawet w celach medycznych, Hipokrates miał je podawać swoim pacjentom. Rzymianie przejęli od nich metody produkcji. W średniowieczu wino produkował Kościół katolicki, wykorzystywano je bowiem w trakcie mszy. Z czasem wina zdobywały coraz większą popularność, a winorośle uprawiano w wielu miejscach, tworząc lokalne odmiany tego napoju.
Jak powstają białe wina?
W jaki sposób produkuje się najlepsze białe wino, by zyskało ono liczne walory smakowe? Należy zacząć od owoców z odpowiedniego szczepu winorośli. To właśnie z nich wyciska się sok, by następnie pozyskać z niego moszcz. On z kolei ulega fermentacji alkoholowej, w trakcie której drożdże przekształcają cukier właśnie w alkohol. Odbywa się to w specjalnie przygotowanych do tego kadziach. W wielu krajach winobranie jest bardzo popularnym wydarzeniem, a owoce zbiera się wówczas ręcznie. Niektóre gatunki wręcz tego wymagają, by uzyskać odpowiedni efekt. Po tych etapach trunek dojrzewa w beczkach, a następnie jest butelkowany.
Wino może dojrzewać właśnie w drewnianych beczkach, które nadadzą mu dodatkowych aromatów. Trafia do nich tuż po fermentacji, ale ona także może się odbywać właśnie w takich pojemnikach. Drewno nie tylko nasyca napój swoimi akcentami, ale również gwarantuje, że przedostanie się do niego odpowiednia ilość tlenu. To pozwala z kolei bardziej wyważyć charakter całości i go modyfikować.
Co wyróżnia białe wino na tle innych odmian?
Nie da się ukryć, że dobre wino białe różni się od czerwonych czy różowych odmian. Przede wszystkim chodzi o jego jasny kolor, tak inny niż w przypadku pozostałych trunków, a to z powodu wykorzystanych do produkcji owoców. Smak i aromat także są dość charakterystyczne w tym przypadku. Czerwone trunki zawierają też więcej przeciwutleniaczy i garbników, które odpowiadają za zakwaszenie wyrobu i działają jak naturalne konserwanty. Są one również bardziej kaloryczne, dłużej trwa proces ich klarowania.
Jak smakuje białe wino?
Jakie smaki charakteryzują wina białe? Pod tym względem także różnią się one od czerwonych i różowych odmian. Trunki przygotowane z jasnych owoców mają wiele delikatnych, cytrusowych nut. Z powodzeniem da się w nich wyczuć również jabłka, egzotyczne owoce, czy kwiaty. Wszystko oczywiście zależy od wybranego gatunku, ponieważ różnią się one między sobą. Zazwyczaj mają one wyższą kwasowość od swoich czerwonych odpowiedników.
Szeroki wybór białych win
Obecnie dobre białe wino jest produkowane przez wiele winnic na całym świecie. Znajdują się one między innymi na południu Europy, ale też prowadzi się je na przykład w Ameryce Północnej i Południowej, Australii, a także w Afryce. Z tego powodu obecnie można spotkać liczne odmiany właśnie białego wina, które będą się różnić między sobą smakiem, kolorem i aromatem. Z tego powodu łatwo da się odkryć to, które pod tymi względami spełnia wszystkie oczekiwania.
Wina białe – jak najlepiej je podawać?
Warto wiedzieć, w jaki sposób serwuje się takie białe lekkie wino. Przede wszystkim istotna okazuje się temperatura. Powinna być ona niższa niż w przypadku wina czerwonego. Wiele zależy też od gatunku samego białego napoju. Niektóre spośród nich podaje się już w temperaturze około czterech stopni Celsjusza. W przypadku gatunków musujących powinny być to wartości od ośmiu do dziesięciu stopni. Najcięższe wyroby mogą być nieco cieplejsze i mieć około dwunastu stopni.
Kolejną kwestią, która dotyczy podawania wina białego, są odpowiednie kieliszki. Powinny one służyć do wydobycia z trunku najlepszych cech jego smaku i aromatu. W takim przypadku należy sięgnąć po naczynia nieco smuklejsze i węższe niż te wykorzystywane w przypadku czerwonych odmian. Jasne napoje nie wymagają bowiem aż tak dużej powierzchni kontaktu z powietrzem, by można się było cieszyć ich bukietem.
Na jakie okazje i do czego pasuje białe wino?
Charakter białego wina sprawia, że można je serwować między innymi do lekkich potraw z owoców morza, sałatek, ryb czy deserów. Niekiedy służy jako aperitif, czyli trunek podawany tuż przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu. Stanowi często dodatek do obiadów i kolacji. Niekiedy zjawia się też na stole w towarzystwie cięższych, mięsnych potraw, pasuje również do białego mięsa, takiego jak drób. Wino bywa podawane w trakcie eleganckich kolacji, kiedy to doskonale i gustownie prezentuje się w smukłych kieliszkach.
Różnorodne białe wina z dostawą
Obecnie dostępne jest białe wino z dostawą w licznych wariantach, dzięki czemu można znaleźć odpowiednią butelkę pasującą do danej okazji. Ten trunek bywa wykorzystywany jako upominek ze względu na często ciekawy i elegancki wygląd butelki. Wino od tysiącleci tworzy się według dopracowanych receptur, dzięki czemu wybrane odmiany mają naprawdę interesujące walory smakowe. Warto dowiedzieć się więcej na temat niezwykłego procesu jego tworzenia, a także sekretów jego prawidłowego serwowania.