Wino Różowe

Jednym z popularnych trunków bez wątpienia pozostaje wciąż wino różowe. Jest ono znane na całym świecie, a produkuje się już od setek lat. Swoją rozpoznawalność zawdzięcza subtelnym kolorom, które kojarzą się z delikatnością i elegancją. Powstało również bardzo wiele odmian tego napoju, które różnią się od siebie smakiem czy aromatem. Warto poznać ciekawą historię jego powstania, a także produkcji, która pozwala uzyskać taki wyjątkowy wyrób.

Filtruj według
Kategorie
Cena
Producenci
Rodzaj
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Kolor
Wiek
więcej... mniej
Filtruj
    • Nowość

    CAVA Proyecto Cu4tro Rose

    65,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Proyecto Cu4tro Rosé Brut to wysokiej jakości hiszpańska cava produkowana tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (przez.

    PROSECCO Fantini Gran Cuvee Rose Spumante

    65,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Różowe wino musujące z szczepu Aglianico uprawianego w regionie Basilicata. Zbiór gron odbywa się ręcznie. Charakteryzuje się intensywnie różową barwą oraz aromatem malin, truskawki oraz dojrzałej.

    PROSECCO Soligo Rosato Extra Dry

    59,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Prosecco Soligo Rosato Extra Dry to różowe wino musujące pochodzące z regionu Włoch znanego jako Veneto.

    WINO Campillo Rosado

    55,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Bodega Campillo otoczona 50 hektarami winnic i osłonięta przez Sierra Cantabria znajduje się w samym sercu Rioja Alavesa, w średniowiecznej wiosce Laguardia.

    WINO Chateau De Montgueret Rose d'Anjou

    55,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Różowe wino półwytrawne ze znanej i cenionej apelacji Rose d'Anjou znajdującej się w Dolinie Loary, regionie winiarskim Francji. Powstaje w wyniku kupażu gron Cabernet Franc, Grolleau oraz.

    WINO Fantini Calalenta Rosato Fantini Merlot

    79,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    To bladoróżowe wino, zamknięte w eleganckiej butelce wyprodukowane zostało ze szczepu Merlot, rosnącego u podnóża masywu Maiella.

    WINO Pegos Claros Rose

    50,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Wino Pegos Claros produkowane z winorośli Castelao, lokalnej odmiany z półwyspu Setubal. Charakteryzuje się orzeźwiającym, delikatnym smakiem z nutą  soczystych malin.

    WINO Tombacco Primitivo Rosato

    63,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Wino Tombacco Primitivo Rosato Vintage jest urzekająco świeże, młode i ma piękny łososiowo-różowy kolor. Na podstawie szczepu słynącego z mocnych czerwonych win stworzono Rose o autentycznym i.

    • Czekamy na dostawę

    WINO Winnica Turnau Rose

    85,00 zł
    Czekamy na dostawę

    Wino Turnau Rose charakteryzuje się aromatem letnich owoców z nutą orzeźwiającego grejpfruta. Na podniebieniu intrygujący posmak soczystego, czerwonego jabłka.

Różowe wino – jaka jest jego historia?

Podobnie jak inne odmiany różowe wino swoimi korzeniami sięga aż do czasów starożytnych. Wtedy pojawiło się ono jako produkt uboczny wynikający z przygotowywania czerwonych trunków. Po tym, jak Grecy skolonizowali południowe tereny Francji oraz Włoch, usystematyzowano ten proces i w ten sposób takie wino stało się pełnoprawnym wyrobem. Średniowiecze z kolei przyniosło mu rosnącą popularność na terenie francuskiej Prowansji. To właśnie mnisi z tego kraju znacznie wpłynęli na udoskonalenie receptury tego napoju. Z czasem stał on się znany też na całym świecie dzięki swojej jakości.

W jaki sposób powstaje wino rose?

Wiele osób zakłada, że wina różowe powstają dzięki zmieszaniu ze sobą białej i czerwonej odmiany, jak w przypadku wybranych trunków musujących. Tymczasem proces ten jest jednak nieco bardziej skomplikowany. Najważniejszy jest bowiem czas kontaktu skórki owocu z wyciśniętym z niego sokiem. Jeśli zostanie on skrócony, można w ten sposób uzyskać właśnie delikatną, różową barwę. To właśnie w skórkach znajdują się bowiem składniki zwane antocyjanami, które odpowiadają za finałowy odcień całości.

Takie wino rose zazwyczaj wytwarza się z ciemnych winogron, co także wpływa na jego kolor. Cały zaś proces bardzo przypomina ten wykorzystywany przy przygotowywaniu czerwonej odmiany. Stosuje się do tego przede wszystkim macerację tak jak niegdyś w czasach starożytnych. Skórki mają kontakt z moszczem zazwyczaj od dwóch do dwudziestu godzin.

Co odróżnia różowe wino od innych odmian?

Oczywiście wina różowe mają właściwości, które różnią je od czerwonych i białych odmian. Przede wszystkim jest to kwestia produkcji i krótkiego czasu, przez jaki skórki mają kontakt z moszczem. Efektem tego jest właśnie ten subtelny kolor. Wpływa to też na ich smak oraz aromat. Jednak są też pewne podobieństwa, na przykład one też dzielą się na takie kategorie jak słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Kiedyś wręczenie gospodarzom takiej butelki bywało uznawane za nietakt, ale obecnie odchodzi się od takich opinii. Niekiedy wykorzystuje się je jako aperitif, podobnie jak białe warianty.

Jak może smakować różowe wino?

Taki trunek przyciąga uwagę nie tylko kolorem, ale również i smakiem. Powszechnie jest on uznawany za lekki i owocowy, kojarzy się z truskawkami, poziomkami, malinami czy cytrusami. Mówi się, że to orzeźwiające połączenie. Nie oznacza to jednak, że taki wyrób zawsze jest słodki. Są oczywiście wytwarzane także wersje wytrawne, a wówczas pojawiają się w nich również gorzkie akcenty.

Wina różowe – jak i w czym je podawać?

W przypadku takiego alkoholu jak różowe wina temperatura jego podawania będzie zdecydowanie niższa niż w przypadku trunków czerwonych. Napoje powinno się serwować schłodzone, podobnie jak wina białe, trzeba jednak uważać, by nie przesadzić. Obecnie przyjmuje się, że najlepiej jest osiągnąć wartości około 10 lub 12 stopni Celsjusza. Z reguły temperatura musi być niższa w przypadku młodszych i mniej złożonych win.

Kolejną kwestią są oczywiście kieliszki, do których trafia różowe wino. Wybiera się je, uwzględniając fakt, że ten napój najczęściej serwuje się mocno schłodzony. Idealne naczynie powinno zatem pozwolić na jak najdłuższe utrzymanie niskiej temperatury napoju. Oznacza to raczej wąską, krótką i zaokrągloną czaszę, co pozwala też na uwalnianie aromatu. Natomiast nóżka kieliszka musi być długa, by zapobiegała ogrzewania jego zawartości ciepłą dłonią.

Ile kosztuje różowe wino?

W przypadku różowego wina cena oczywiście odzwierciedla jego jakość i wpływa na nią wiele czynników. To przede wszystkim winnica, z której trunek pochodzi, owoce i rodzaj ich zbiorów, koszty produkcji, przechowywania, dystrybucji i wiele innych kwestii, które się składają na ostateczny koszt butelki. W przypadku tego alkoholu można jednak znaleźć wariant, który wpisuje się w założony budżet, kosztuje on bowiem zarówno od kilkudziesięciu, jak i kilku tysięcy złotych. Jak widać zatem, rozpiętość cen jest w tym przypadku bardzo szeroka.

Dobre różowe wino z opcją dostawy

Takie dobre różowe wino w eleganckiej butelce przez niektórych jest wręczane jako upominek na specjalne okazje. Z pewnością w stosownym opakowaniu prezentuje się ono bardzo gustownie. Bywa wybierane jednak też na nieformalne spotkania. Obecnie możliwość dostawy sprawia, że można łatwo zorganizować na przykład jego degustację. Różnorodność różowego wina sprawia, że łatwo można wybierać spośród licznych smaków. Dodatkowym atutem jest oczywiście piękny, delikatny, różowy kolor, który z pewnością przyciąga uwagę.

Zobacz także