Kilka słów o pochodzeniu wina półsłodkiego
Ten alkohol produkuje się już od kilku tysięcy lat, znano go w Mezopotamii, a Grecy pili już wyroby powstające dzięki udoskonalonym recepturom. Sama zaś winorośl ma pochodzić z obszaru Kaukazu. Następnie te trunki trafiły do antycznego Rzymu, z kolei okres średniowiecza przyniósł ich popularność w środowiskach związanych z kościołem i klasztorami. Takie półsłodkie wino wykorzystywano bowiem w trakcie odprawiania mszy. W ten sposób najprawdopodobniej trafiło ono do Polski, właśnie wraz z przybyciem na te tereny chrześcijan.
Wino półsłodkie – jak ono powstaje?
By mogło powstać półsłodkie wino, oczywiście niezbędne są winogrona z odpowiedniego szczepu. Dziś można zbierać je maszynowo, ale w wielu przypadkach wciąż odbywa się to ręcznie. Następnie są one wyciskane w celu uzyskania moszczu i poddaje się je maceracji. To właśnie on jest następnie poddawany procesowi fermentacji, dzięki któremu tworzy się alkohol. Po jego zakończeniu wyrób trafia odpowiednio wyselekcjonowanych beczek, gdzie dojrzewa, nabierając smaku. Na zakończenie następuje butelkowanie.
W jaki sposób reguluje się poziom słodyczy w takim alkoholu? By przygotować wina półsłodkie, należy w odpowiednim momencie przerwać proces fermentacji. W takich warunkach drożdże nie przerobią całego cukru na alkohol, co zapewnia jego odpowiednie stężenie w wyrobie. Będzie to tak zwany cukier resztkowy, który odpowiada za smak. Oznacza to zatem, że ten etap wytwarzania wina należy zakończyć stosunkowo wcześnie.
Dobre półsłodkie wino – jaką ma zawartość cukru?
Zazwyczaj półsłodkie wina rozpoznaje się nie tylko po ich smaku, ale przede wszystkim trzeba określić, jaką mają zawartość cukru. Powinny one zawierać od kilkunastu do kilkudziesięciu gramów na litr napoju. Zazwyczaj są to wartości rzędu około 45 gramów. Dla porównania w winach wytrawnych znajdziemy go mniej niż około 4 gramy. Bez wątpienia sprawia to, że te trunki są zdecydowanie bardziej kaloryczne niż ich mniej słodkie odpowiedniki.
W jaki sposób serwuje się wina półsłodkie?
W przypadku takich trunków jak dobre wina półsłodkie należy zwrócić uwagę na sposób ich podawania. Przede wszystkim niezwykle istotna jest temperatura. Zależy ona od tego, czy serwujemy trunek czerwony, biały czy różowy. W pierwszej sytuacji najlepsza będzie taka pokojowa, osiągająca wartość około 20 stopni Celsjusza. Pozostałe wyroby podaje się zazwyczaj schłodzone, co z kolei oznacza raczej kilka lub kilkanaście stopni, ponieważ wtedy można wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.
Oczywiście najlepsze wino półsłodkie to także odpowiednie kieliszki. Ta kwestia również zależy od tego, jaki wariant alkoholu ma być serwowany. Czerwone trunki oznaczają szeroką, pękatą czaszę, która zwiększa powierzchnię ich kontaktu z powietrzem. Pozwala to na wzmocnienie aromatu. Z kolei w przypadku białych i różowych niezbędne jest zadbanie o to, by zbyt szybko nie ogrzały się one od ciepła dłoni, zatem warto postawić na smukłe i wysokie kieliszki z odpowiednio długą nóżką, które pozwolą utrzymać wymaganą temperaturę.
Do czego pasują półsłodkie wina?
Jak smakuje dobre wino półsłodkie? Oczywiście ma ono w sobie silnie owocowe nuty, które mogą łączyć się z ziołowymi akcentami. To sprawia, że pasują do rozmaitych dań. Takie lekkie wino półsłodkie idealnie sprawdzi się w towarzystwie między innymi mięsa, ryb, przystawek i deserów. Wiele zależy też od jego odmiany, inaczej serwuje się bowiem czerwone alkohole, a inaczej białe i różowe. Warto stawiać jednak na ciekawe kompozycje smakowe, które świetnie się uzupełniają.
Jaka jest cena jakościowych win półsłodkich?
Na cenę takiego wina półsłodkiego składają się rozmaite czynniki, między innymi wykorzystane do produkcji owoce, koszty jego przygotowania, winnica, z której ono pochodzi, a także inne, dodatkowe pozycje w budżecie, które razem tworzą ostateczną wartość butelki. Panuje tu jednak ogromna różnorodność, zatem bez trudu można odkryć wyrób zarówno za kilkadziesiąt, jak i kilkaset złotych, zatem bez trudu da się wybrać ten, który spełnia oczekiwania danej osoby. Niektórzy decydują się na wręczenie takiego eleganckiego i jakościowego trunku w formie upominku.
Niezwykła rozmaitość smaków i aromatów, czyli wina półsłodkie z całego świata
Obecnie najlepsze wina półsłodkie produkuje się z rozmaitych szczepów niemal na całym świecie. Zapewnia to ich niezwykłe bogactwo, a sam proces ich powstawania wydaje się niezwykle ciekawy. Takie trunki niekiedy serwuje się w trakcie specjalnych okazji, bywają również często wybierane w ramach rozmaitych degustacji.