Skąd pochodzi 30-letnia whisky i jakie są jej rodzaje?
Obecnie produkowana whisky 30-letnia wywodzi się ze Szkocji, kraju, w który jest jej ojczyzną i gdzie funkcjonują obecnie liczne destylarnie z wielowiekową już tradycją produkcji. To właśnie tam powstaje i leżakuje przez lata właśnie taki trunek, by następnie trafić do eleganckich, szklanych butelek. Obecnie można wyróżnić takie jego rodzaje jak blended powstający z mieszanki różnych słodów, a także single malt, gdzie wykorzystuje się zaledwie jeden z nich.
Whisky 30-letnia – jak powstaje?
By przygotować taki trunek, niezbędne jest to, co w przypadku innych wyrobów tego typu, czyli starannie dobrane składniki, alembik i proces destylacji. Najważniejszy jednak w tym wszystkim okazuje się czas, a także leżakowanie alkoholu. W przypadku takiej whisky 30 lat oznacza zazwyczaj okres, jaki spędza ona na dojrzewaniu w starannie przygotowanych i wybranych beczkach, na przykład z drewna dębowego. By można ją było w ten sposób określać, musi ona spędzić w nich co najmniej trzy dekady przed zabutelkowaniem.
Whisky 30 lat – jak ją podawać?
Sięgając po whisky 30-letnie, warto wiedzieć, w jaki sposób je podawać, by wydobyć z ich charakteru to, co najlepsze. Cechują się one bowiem wyjątkowym smakiem i aromatem, które są rezultatem właśnie tak długiego okresu dojrzewania w beczkach. Zatem poleca się, by taki trunek serwować na czysto i w temperaturze pokojowej, wybierając do tego odpowiednie szklanki. Niektórzy dodają do niego odrobinę czystej wody lub lodu, ale należy uważać, by w ten sposób nie zaszkodzić jego walorom smakowym i zbytnio go nie rozcieńczyć.
Whisky 30 yo – wyjątkowy smak i aromat zamknięte w butelce
Nie da się ukryć, że taka whisky 30 yo to pozycja wyjątkowa na tle innych trunków, co ma także odzwierciedlenie w jej cenie. W takim przypadku należy przygotować się na wydatek rzędu kilku tysięcy, jednak koszt ukazuje jakość takiego wyrobu, a także czas, jaki poświęcono na jego przygotowanie. Dzięki temu koneserzy mogą degustować taki napój i sprawdzić, jak dekady dojrzewania wpłynęły na jego smak i zapach.
30-letnia whisky z dostawą na różne okazje
Obecnie jednym z dostępnych trunków jest whisky 30-letnia z dostawą, co sprawia, że bez trudu można na przykład zorganizować jej degustację. Doskonała jakość w połączeniu z eleganckim wyglądem butelki sprawia, że niektórzy decydują się, by taki trunek wręczyć jako upominek na ważną okazję. Taka whisky powstaje dzięki połączeniu czasu, doświadczenia, odpowiednich składników, a także sprawdzonych receptur.