Whisky 30 letnia

Wśród trunków uwagę przyciągają te, które wyróżniają się swoim wiekiem. Zdecydowanie należy do nich 30-letnia whisky. To wyjątkowy alkohol, który bez wątpienia ma bardzo wyrazisty charakter i wiele niepowtarzalnych walorów smakowych. W przypadku napoju dojrzewającego przez trzy dekady z pewnością w momencie jego degustacji można mówić o ciekawym doświadczeniu. Warto też wiedzieć, jak on powstaje, skąd pochodzi i co sprawia, że cechuje się ona takimi niezwykłymi właściwościami.

Filtruj według
Kategorie
Cena
Producenci
Rodzaj
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Kolor
Wiek
więcej... mniej
Filtruj

    WHISKY Ballantines 30 Y O

    1 590,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Barwa starego złota, aromaty słodkiej wanilii przenikające się z nutami dębowymi. W ustach złożona, pełna lecz delikatna, bogata, o nutach sherry, kwiatów i wanilii. Końcówka długa i wytworna.

    WHISKY Braes Of Glenlivet 30 Y O

    2 750,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    PADAJĄCY W TYCH OKOLICACH ŚNIEG NAJPIERW OSIADA NA WZGÓRZACH OTACZAJĄCYCH BRAES OF GLENLIVET – JEDNEJ Z NAJWYŻEJ POŁOŻONYCH DESTYLARNI W SZKOCJI.

Skąd pochodzi 30-letnia whisky i jakie są jej rodzaje?

Obecnie produkowana whisky 30-letnia wywodzi się ze Szkocji, kraju, w który jest jej ojczyzną i gdzie funkcjonują obecnie liczne destylarnie z wielowiekową już tradycją produkcji. To właśnie tam powstaje i leżakuje przez lata właśnie taki trunek, by następnie trafić do eleganckich, szklanych butelek. Obecnie można wyróżnić takie jego rodzaje jak blended powstający z mieszanki różnych słodów, a także single malt, gdzie wykorzystuje się zaledwie jeden z nich.

Whisky 30-letnia – jak powstaje?

By przygotować taki trunek, niezbędne jest to, co w przypadku innych wyrobów tego typu, czyli starannie dobrane składniki, alembik i proces destylacji. Najważniejszy jednak w tym wszystkim okazuje się czas, a także leżakowanie alkoholu. W przypadku takiej whisky 30 lat oznacza zazwyczaj okres, jaki spędza ona na dojrzewaniu w starannie przygotowanych i wybranych beczkach, na przykład z drewna dębowego. By można ją było w ten sposób określać, musi ona spędzić w nich co najmniej trzy dekady przed zabutelkowaniem.

Whisky 30 lat – jak ją podawać?

Sięgając po whisky 30-letnie, warto wiedzieć, w jaki sposób je podawać, by wydobyć z ich charakteru to, co najlepsze. Cechują się one bowiem wyjątkowym smakiem i aromatem, które są rezultatem właśnie tak długiego okresu dojrzewania w beczkach. Zatem poleca się, by taki trunek serwować na czysto i w temperaturze pokojowej, wybierając do tego odpowiednie szklanki. Niektórzy dodają do niego odrobinę czystej wody lub lodu, ale należy uważać, by w ten sposób nie zaszkodzić jego walorom smakowym i zbytnio go nie rozcieńczyć.

Whisky 30 yo – wyjątkowy smak i aromat zamknięte w butelce

Nie da się ukryć, że taka whisky 30 yo to pozycja wyjątkowa na tle innych trunków, co ma także odzwierciedlenie w jej cenie. W takim przypadku należy przygotować się na wydatek rzędu kilku tysięcy, jednak koszt ukazuje jakość takiego wyrobu, a także czas, jaki poświęcono na jego przygotowanie. Dzięki temu koneserzy mogą degustować taki napój i sprawdzić, jak dekady dojrzewania wpłynęły na jego smak i zapach.

30-letnia whisky z dostawą na różne okazje

Obecnie jednym z dostępnych trunków jest whisky 30-letnia z dostawą, co sprawia, że bez trudu można na przykład zorganizować jej degustację. Doskonała jakość w połączeniu z eleganckim wyglądem butelki sprawia, że niektórzy decydują się, by taki trunek wręczyć jako upominek na ważną okazję. Taka whisky powstaje dzięki połączeniu czasu, doświadczenia, odpowiednich składników, a także sprawdzonych receptur.

Zobacz także