Whisky szkocka – co ją wyróżnia na tle innych trunków?
To, co sprawia, że whisky ze Szkocji jest tak wyjątkowa, to oczywiście jej właściwości, a także sposób produkcji. Jej nazwa pochodzi od kraju, w którym się ją wytwarza, używano tam również takiego określenia jak uisge-beatha na h-Alba, co da się przetłumaczyć jako wodę życia. Szkocja to miejsce tradycyjnego wyrobu tego alkoholu już od wielu wieków. Można ją podzielić na takie odmiany jak single malt, single grain, czy też blended. Można zatem stwierdzić, że ten kraj cechuje się niezwykłym bogactwem bursztynowego, słodowego trunku.
Szkockie whisky – sposób produkcji
By szkockie whisky można było określać w ten sposób, muszą one zostać wytworzone zgodnie ze Scotch Whisky Regulations 2009. Taką whisky wytwarza się zatem z wody i słodowanego jęczmienia, dzięki czemu powstaje zacier. Destylacja bezwzględnie musi odbywać się na terenie Szkocji, podobnie jak leżakowanie. Alkohol dojrzewa w beczkach o objętości, która nie przekracza 700 litrów i zajmuje to przynajmniej 3 lata. W trunku nie mogą znaleźć się żadne dodatki oprócz wody i barwnika takiego jak karmel prosty. Moc musi osiągać co najmniej wartość 40% alkoholu w wyrobie. Dopiero wtedy można użyć nazwy szkocka whisky w odniesieniu do danego produktu.
W jakich regionach produkuje się szkocką whisky?
Warto pamiętać o tym, że szkockie whiskey powstają w wybranych miejscach tego kraju, gdzie mieszczą się ich destylarnie. To takie regiony jak wyspa Islay, Lowlands, Campbeltown, Speyside i Highlands. Produkcję umiejscowiono tam między innymi ze względu na występujące torfowiska, łagodny klimat, dostęp do doskonałego źródła wody, czy inne czynniki, które sprawiają, że whiskey szkocka nabiera swojego niepowtarzalnego charakteru. Wiele destylarni wyróżnia wieloletnia tradycja produkcji trunku i są one kojarzone z doskonałymi wyrobami.
Rodzaje szkockiej whisky
Należy pamiętać, że oryginalna szkocka whisky to nie jest jeden trunek. Dzieli się ona na kilka odmian, które dość istotnie różnią się od siebie produkcją i smakiem. Warto zatem wyróżnić takie gatunki jak single malt, single grain, czy blended. Różnica tkwi przede wszystkim w zastosowanym słodzie. W przypadku single malt będzie to jeden słód jęczmienny, blended oznacza zmieszanie kilku ich rodzajów, natomiast single grain to trunki z dodatkiem whisky zbożowej. Wszystko to ma swoje odbicie we właściwościach tak powstającego alkoholu, jak whisky szkockie.
Szkocka whisky a regulacje prawne
W przypadku kraju takiego jak Szkocja whisky i jej produkcja są regulowane prawnie. Oznacza to, że musi być ona przygotowana według ściśle określonych norm i nie można wzbogacać jej o żadne dodatki. W taki sposób działają najbardziej znani producenci, których zakłady opuszcza potem najlepsza szkocka whisky. Warto zauważyć, że właściwie wszystkie szkockie single malt destyluje się dwukrotnie.
Najlepsza szkocka whisky z dostawą do domu
Wiele osób decyduje się na degustację takich trunków, a szkockie whisky z dostawą to w takim przypadku praktyczne rozwiązanie. W ten sposób można też skosztować takich wyrobów jak bourbon, a także pochodzące ze słonecznych krajów wino. Dobra szkocka whisky wyróżnia się jednak na ich tle bardzo charakterystycznym smakiem i aromatem. Warto przekonać się, dlaczego trafiła do tak wielu zbiorów koneserów na całym świecie i dowiedzieć się, co stoi za jej ogromną popularnością i rozpoznawalnością.