Czym właściwie jest whisky single grain?
Wiele osób jest w stanie powiedzieć, czym są najbardziej znane trunki, takie jak na przykład wino lub też kojarzący się z piratami rum. Sytuacja jednak nieco się komplikuje, gdy chodzi o taki alkohol jak właśnie single grain malt. Ta odmiana nie jest bowiem tak popularna, jak takie gatunki jak blended czy single malt. Za jej nazwą kryje się mniej znana zbożowa whisky, produkowana z mieszanki ziaren, takich jak żyto, pszenica, czy kukurydza. W przeciwieństwie do słodowych wyrobów nie znajdzie się w niej jęczmienia.
Jak powstaje whiskey single grain i z czego się ją produkuje?
Odpowiednio przygotowana single grain scotch whiskey nie zawiera w sobie słodu jęczmiennego. Za to wykorzystuje się w niej inne zboża, tworząc z nich starannie skomponowaną mieszankę. Warto pamiętać, że w tych przypadkach korzysta się ze słodu, ale różnica tkwi w tym, jakie składniki wybrano do jego przyrządzenia. Bardzo często właśnie wyrób tego typu bywa wykorzystywany jako podstawa produktów typu blended, a to ze względu na swoją swoistą lekkość i zdolność do łagodzenia surowego charakteru innych wyrobów.
Jak może smakować taki alkohol jak single grain malt?
Nie da się ukryć, że wykorzystane w trakcie produkcji zboża wpływają na smak takiej whisky. Jest on bardzo unikalny i intensywny, co może odstraszać nieco osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z tym rodzajem alkoholu. Warto jednak pamiętać o tym, że z powodzeniem się w nich spotyka także charakterystyczne, słodkawe nuty, które nieco łagodzą ten efekt. Za walory smakowe whisky single grain odpowiadają też przeznaczone do leżakowania beczki, w których najczęściej wcześniej przechowywano inne trunki. Nadaje to całości cechy, które da się wyczuć w aromacie wyrobu oraz w jego finiszu w trakcie degustacji.
Co jeszcze wyróżnia whisky single grain?
W przypadku takiej whisky single grain warto zwrócić uwagę na wiele interesujących cech, jakie wyróżniają właśnie taki trunek. Przede wszystkim zazwyczaj produkuje się go w niewielkich seriach i niekiedy wyłącznie w jednej destylarni. Zdecydowanie łatwiej można ją też wyprodukować niż ma to miejsce w przypadku takiego gatunku jak single malt. Początkowo niemal wyłącznie stanowiła ona podstawę do blendów, ale obecnie wyróżnia się ją jako zupełnie osobną i coraz bardziej docenianą kategorię.
W jaki sposób najlepiej podawać whisky single grain?
Starannie dobrana whisky single grain wymaga też odpowiedniego zaserwowania jej. Powinna być ona podana w temperaturze pokojowej, a w wersji na czysto odsłoni wszystkie tajemnice swojego smaku i aromatu. Niektórzy jednak wolą dodawać do niej wodę lub kostki lodu, by nieco złagodzić jej moc. A w czasie jakich okazji serwuje się whiskey single grain? Doskonale sprawdzi się w czasie rozmaitych okazji, doskonale dopasuje się do eleganckiej, formalnej oprawy niektórych wydarzeń. Taka whiskey single grain to również alkohol odpowiedni na degustacje czy inne sytuacje tego typu.
Whisky single grain z dostawą do domu – wygodne rozwiązanie
Ten trunek zdobywa zatem coraz większą rozpoznawalność oraz popularność, a wszystko to za sprawą swojego intensywnego, ale też ciekawego smaku. Obecnie whisky single grain z dostawą to wygodne rozwiązanie dla osób, które chciałby się przekonać, jak faktycznie może ona smakować. Ciekawym rozwiązaniem pozostają też starannie skomponowane kosze upominkowe, w których niekiedy znajdują się właśnie butelki, a w nich interesujące propozycje trunków. Warto zrozumieć, co wpływa na to, że grono miłośników takiej whisky nieustannie się powiększa.