Amerykańska Whisky

Z pewnością wiele osób kojarzy whisky z takimi krajami jak Irlandia czy Szkocja. Tymczasem jest ona produkowana w wielu miejscach na całym świecie. Doskonały przykład to między innymi whisky amerykańska. Powstaje ona oczywiście na terenie USA i zdecydowanie różni się o swoich europejskich odpowiedników. Jej sekret polega na produktach, z jakich się ją wyrabia, co ma też wpływ na smak tego trunku. Warto przekonać się, co ma do zaoferowania whiskey amerykańska i co sprawia, że zyskała ona tak ogromną popularność.

Filtruj według
Kategorie
Cena
Producenci
Rodzaj
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Kolor
Wiek
więcej... mniej
Filtruj
    • Czekamy na dostawę

    WHISKY Gold Bar American

    330,00 zł
    Czekamy na dostawę

    Niesamowita bursztynowa, wytrawna whiskey starzona w beczce po winie. Twórcą trunku jest Elliott Gillespie, a produkcja odbywa się w destylarni GOLD BAR otwartej w 2013 roku i mieszczącej się w.

    WHISKY Gold Bar Black

    350,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Ciekawa whiskey o niezwykle złożonym, zbalansowanym charakterze. Wyprodukowana dzięki współpracy destylarni Gold Bar z desttlarnią z Teksasu. Charakterystyczna i unikalna whiskey została.

    WHISKY Shenk's Homestad 2024 Release

    1 200,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Whisky Shenk's Homestead to żytnia, bursztynowa whisky, oferująca zróżnicowane smaki i aromaty. Dominują tutaj.

Whisky amerykańska – co ją wyróżnia?

Taki alkohol jak whisky kojarzy się przede wszystkim z krajami anglosaskimi i z wykorzystaniem takiego zboża jak jęczmień. Tymczasem amerykańskie whisky powstają w zdecydowanie inny sposób. Oczywiście produkujące je gorzelnie znajdują się na terenie USA i podczas wytwarzania trunku korzystają z kukurydzy, którą z łatwością uprawia się w tym kraju. Amerykanie cenią jej smak, a wytwórcom udało się przetrwać nawet lata panującej niegdyś prohibicji. Wszystko to składa się na fascynującą opowieść o tym napoju, który z jednej strony wydaje się bardzo podobny do produktów z Europy, a z drugiej bardzo się od nich różni.

Historia amerykańskiej whisky

Znana i popularna amerykańska whisky ma bardzo bogatą historię, a jej korzenie wywodzą się właśnie z produkcji europejskiej. Wszystko to za sprawą szkockich i irlandzkich imigrantów, którzy sprawili, że trunek ten pojawił się właśnie w USA. Miało to miejsce prawdopodobnie w latach czterdziestych XIX wieku. Z czasem spopularyzowano zacier z kukurydzy i leżakowanie alkoholu w dębowych beczkach. Dość szybko wprowadzono też regulacje dotyczące takiej produkcji, by móc zachować jakość napoju. Dziś amerykańska whisky z kukurydzy jest wytwarzana przede wszystkim w stanie Kentucky, gdzie mieszczą się znane gorzelnie.

Jak i z czego są produkowane amerykańskie whisky?

W przypadku whisky USA korzysta przede wszystkim z kukurydzy. Oczywiście miano wyrobu amerykańskiego otrzymują jedynie trunki, które wytwarza się właśnie na terenie tego kraju. Niektórzy sądzą wręcz, że tak powinno się określać jedynie alkohole pochodzące z Kentucky. Do produkcji wykorzystuje się zacier z kukurydzy, który też podlega destylacji, a także filtrowaniu przez węgiel drzewny. Taki wyrób leżakuje potem przez przynajmniej dwa lata w specjalnych, dębowych beczkach, co gwarantuje jego odpowiedni smak. W podobny sposób dojrzewają też takie napoje jak brandy.

Jak smakuje amerykańska whisky z kukurydzy?

Ze względu na zastosowane podczas produkcji składniki amerykańska whiskey smakuje inaczej niż szkockie czy irlandzkie wyroby. Kukurydza sprawia, że jest ona zdecydowanie słodsza i delikatniejsza. Z tego powodu niekiedy chętniej sięgają po nią osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z degustacją takich trunków. Oczywiście można w tym napoju wyczuć wiele ciekawych nut i akcentów, ale to właśnie jego słodycz sprawia, że niektórzy chętniej po niego sięgają lub przygotowują z nim rozmaite drinki oraz koktajle.

Jak najlepiej podawać whisky z USA?

Taka najlepsza amerykańska whiskey powinna być właściwie serwowana. Podobnie jak w przypadku innych alkoholi tego typu należy podawać ją w temperaturze pokojowej. Warto do tego wykorzystać szklanki o grubym dnie, niektórzy lubią też dodawać odrobinę wody czy kostki lodu. Jednak łagodny, słodki smak trunku sprawił też, że stał się on częścią rozmaitych drinków czy koktajli i bywa łączony między innymi z colą, czy sokami owocowymi.

Amerykańskie whisky z dostawą do domu

Dla osób, które pragną przekonać się, jak smakuje taki trunek, jest dostępne amerykańskie whisky z dostawą do domu. Bywa ono też częścią takich zestawów jak na przykład kosze upominkowe. Można w nich znaleźć też inne alkohole, między innymi wino czy likiery lub rum. Warto przekonać się, czy faktycznie whisky z USA wytwarzana z kukurydzy jest tak słodka i delikatna, jak się powszechnie na ten temat uważa.

Zobacz także