Whisky amerykańska – co ją wyróżnia?
Taki alkohol jak whisky kojarzy się przede wszystkim z krajami anglosaskimi i z wykorzystaniem takiego zboża jak jęczmień. Tymczasem amerykańskie whisky powstają w zdecydowanie inny sposób. Oczywiście produkujące je gorzelnie znajdują się na terenie USA i podczas wytwarzania trunku korzystają z kukurydzy, którą z łatwością uprawia się w tym kraju. Amerykanie cenią jej smak, a wytwórcom udało się przetrwać nawet lata panującej niegdyś prohibicji. Wszystko to składa się na fascynującą opowieść o tym napoju, który z jednej strony wydaje się bardzo podobny do produktów z Europy, a z drugiej bardzo się od nich różni.
Historia amerykańskiej whisky
Znana i popularna amerykańska whisky ma bardzo bogatą historię, a jej korzenie wywodzą się właśnie z produkcji europejskiej. Wszystko to za sprawą szkockich i irlandzkich imigrantów, którzy sprawili, że trunek ten pojawił się właśnie w USA. Miało to miejsce prawdopodobnie w latach czterdziestych XIX wieku. Z czasem spopularyzowano zacier z kukurydzy i leżakowanie alkoholu w dębowych beczkach. Dość szybko wprowadzono też regulacje dotyczące takiej produkcji, by móc zachować jakość napoju. Dziś amerykańska whisky z kukurydzy jest wytwarzana przede wszystkim w stanie Kentucky, gdzie mieszczą się znane gorzelnie.
Jak i z czego są produkowane amerykańskie whisky?
W przypadku whisky USA korzysta przede wszystkim z kukurydzy. Oczywiście miano wyrobu amerykańskiego otrzymują jedynie trunki, które wytwarza się właśnie na terenie tego kraju. Niektórzy sądzą wręcz, że tak powinno się określać jedynie alkohole pochodzące z Kentucky. Do produkcji wykorzystuje się zacier z kukurydzy, który też podlega destylacji, a także filtrowaniu przez węgiel drzewny. Taki wyrób leżakuje potem przez przynajmniej dwa lata w specjalnych, dębowych beczkach, co gwarantuje jego odpowiedni smak. W podobny sposób dojrzewają też takie napoje jak brandy.
Jak smakuje amerykańska whisky z kukurydzy?
Ze względu na zastosowane podczas produkcji składniki amerykańska whiskey smakuje inaczej niż szkockie czy irlandzkie wyroby. Kukurydza sprawia, że jest ona zdecydowanie słodsza i delikatniejsza. Z tego powodu niekiedy chętniej sięgają po nią osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z degustacją takich trunków. Oczywiście można w tym napoju wyczuć wiele ciekawych nut i akcentów, ale to właśnie jego słodycz sprawia, że niektórzy chętniej po niego sięgają lub przygotowują z nim rozmaite drinki oraz koktajle.
Jak najlepiej podawać whisky z USA?
Taka najlepsza amerykańska whiskey powinna być właściwie serwowana. Podobnie jak w przypadku innych alkoholi tego typu należy podawać ją w temperaturze pokojowej. Warto do tego wykorzystać szklanki o grubym dnie, niektórzy lubią też dodawać odrobinę wody czy kostki lodu. Jednak łagodny, słodki smak trunku sprawił też, że stał się on częścią rozmaitych drinków czy koktajli i bywa łączony między innymi z colą, czy sokami owocowymi.
Amerykańskie whisky z dostawą do domu
Dla osób, które pragną przekonać się, jak smakuje taki trunek, jest dostępne amerykańskie whisky z dostawą do domu. Bywa ono też częścią takich zestawów jak na przykład kosze upominkowe. Można w nich znaleźć też inne alkohole, między innymi wino czy likiery lub rum. Warto przekonać się, czy faktycznie whisky z USA wytwarzana z kukurydzy jest tak słodka i delikatna, jak się powszechnie na ten temat uważa.