Amerykańska Whisky

Z pewnością wiele osób kojarzy whisky z takimi krajami jak Irlandia czy Szkocja. Tymczasem jest ona produkowana w wielu miejscach na całym świecie. Doskonały przykład to między innymi whisky amerykańska. Powstaje ona oczywiście na terenie USA i zdecydowanie różni się o swoich europejskich odpowiedników. Jej sekret polega na produktach, z jakich się ją wyrabia, co ma też wpływ na smak tego trunku. Warto przekonać się, co ma do zaoferowania whiskey amerykańska i co sprawia, że zyskała ona tak ogromną popularność.

Filtruj według
Kategorie
Cena
Producenci
Rodzaj
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Kolor
Wiek
więcej... mniej
Filtruj

    WHISKY Gold Bar American

    330,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Niesamowita bursztynowa, wytrawna whiskey starzona w beczce po winie. Twórcą trunku jest Elliott Gillespie, a produkcja odbywa się w destylarni GOLD BAR otwartej w 2013 roku i mieszczącej się w.

    WHISKY Gold Bar Black

    350,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Ciekawa whiskey o niezwykle złożonym, zbalansowanym charakterze. Wyprodukowana dzięki współpracy destylarni Gold Bar z desttlarnią z Teksasu. Charakterystyczna i unikalna whiskey została.

    • Nowość

    WHISKY Shenk's Homestad 2024 Release

    1 200,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Whisky Shenk's Homestead to żytnia, bursztynowa whisky, oferująca zróżnicowane smaki i aromaty. Dominują tutaj.

Whisky amerykańska – co ją wyróżnia?

Taki alkohol jak whisky kojarzy się przede wszystkim z krajami anglosaskimi i z wykorzystaniem takiego zboża jak jęczmień. Tymczasem amerykańskie whisky powstają w zdecydowanie inny sposób. Oczywiście produkujące je gorzelnie znajdują się na terenie USA i podczas wytwarzania trunku korzystają z kukurydzy, którą z łatwością uprawia się w tym kraju. Amerykanie cenią jej smak, a wytwórcom udało się przetrwać nawet lata panującej niegdyś prohibicji. Wszystko to składa się na fascynującą opowieść o tym napoju, który z jednej strony wydaje się bardzo podobny do produktów z Europy, a z drugiej bardzo się od nich różni.

Historia amerykańskiej whisky

Znana i popularna amerykańska whisky ma bardzo bogatą historię, a jej korzenie wywodzą się właśnie z produkcji europejskiej. Wszystko to za sprawą szkockich i irlandzkich imigrantów, którzy sprawili, że trunek ten pojawił się właśnie w USA. Miało to miejsce prawdopodobnie w latach czterdziestych XIX wieku. Z czasem spopularyzowano zacier z kukurydzy i leżakowanie alkoholu w dębowych beczkach. Dość szybko wprowadzono też regulacje dotyczące takiej produkcji, by móc zachować jakość napoju. Dziś amerykańska whisky z kukurydzy jest wytwarzana przede wszystkim w stanie Kentucky, gdzie mieszczą się znane gorzelnie.

Jak i z czego są produkowane amerykańskie whisky?

W przypadku whisky USA korzysta przede wszystkim z kukurydzy. Oczywiście miano wyrobu amerykańskiego otrzymują jedynie trunki, które wytwarza się właśnie na terenie tego kraju. Niektórzy sądzą wręcz, że tak powinno się określać jedynie alkohole pochodzące z Kentucky. Do produkcji wykorzystuje się zacier z kukurydzy, który też podlega destylacji, a także filtrowaniu przez węgiel drzewny. Taki wyrób leżakuje potem przez przynajmniej dwa lata w specjalnych, dębowych beczkach, co gwarantuje jego odpowiedni smak. W podobny sposób dojrzewają też takie napoje jak brandy.

Jak smakuje amerykańska whisky z kukurydzy?

Ze względu na zastosowane podczas produkcji składniki amerykańska whiskey smakuje inaczej niż szkockie czy irlandzkie wyroby. Kukurydza sprawia, że jest ona zdecydowanie słodsza i delikatniejsza. Z tego powodu niekiedy chętniej sięgają po nią osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z degustacją takich trunków. Oczywiście można w tym napoju wyczuć wiele ciekawych nut i akcentów, ale to właśnie jego słodycz sprawia, że niektórzy chętniej po niego sięgają lub przygotowują z nim rozmaite drinki oraz koktajle.

Jak najlepiej podawać whisky z USA?

Taka najlepsza amerykańska whiskey powinna być właściwie serwowana. Podobnie jak w przypadku innych alkoholi tego typu należy podawać ją w temperaturze pokojowej. Warto do tego wykorzystać szklanki o grubym dnie, niektórzy lubią też dodawać odrobinę wody czy kostki lodu. Jednak łagodny, słodki smak trunku sprawił też, że stał się on częścią rozmaitych drinków czy koktajli i bywa łączony między innymi z colą, czy sokami owocowymi.

Amerykańskie whisky z dostawą do domu

Dla osób, które pragną przekonać się, jak smakuje taki trunek, jest dostępne amerykańskie whisky z dostawą do domu. Bywa ono też częścią takich zestawów jak na przykład kosze upominkowe. Można w nich znaleźć też inne alkohole, między innymi wino czy likiery lub rum. Warto przekonać się, czy faktycznie whisky z USA wytwarzana z kukurydzy jest tak słodka i delikatna, jak się powszechnie na ten temat uważa.

Zobacz także