Wino Czerwone

Produkuje się je już od setek lat. To oczywiście wino czerwone, które jest dostępne w rozmaitych odmianach i zyskało popularność na całym świecie. Jedną z wyróżniających je cech z pewnością jest charakterystyczna, purpurowa barwa. Do jego produkcji niezbędne są odpowiednie gatunki winogron, a sam proces od lat wygląda podobnie. Warto wiedzieć o tym, że poszczególne butelki zdecydowanie różnią się od siebie zarówno smakiem, jak i aromatem. 

Filtruj według
Kategorie
Cena
Producenci
Rodzaj
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Kolor
Wiek
więcej... mniej
Filtruj
Produktów na stronę:

Wino czerwone – kilka słów o jego historii

Historia tego trunku sięga aż do czasów antycznych, a nawet jeszcze dalej. Wino czerwone tworzono już w epoce brązu, a starożytni Grecy dysponowali już dopracowanymi recepturami. Następnie kulturę spożywania takiego alkoholu przejęli od nich Rzymianie. W okresie średniowiecza czerwone wino było już rozpowszechnione i odpowiadał za to między innymi Kościół katolicki, który wykorzystywał je w trakcie odprawiania mszy świętych. Wielkie odkrycia geograficzne z kolei wiązały się z uprawą winorośli na zupełnie nowych terenach, co także przyczyniło się do rozpowszechnienia się właśnie wina i stworzenia bardzo różnorodnych wyrobów.

Jak produkuje się czerwone wino?

By mogło powstać czerwone wino, oczywiście niezbędne są najpierw owoce z odpowiednich szczepów winorośli. Niekiedy ich zbieranie odbywa się maszynowo, ale wciąż pozostają odmiany, które wymagają ręcznego zrywania gron z krzaków. Wówczas od razu następuje także ich selekcja. Następnie wyciska się z nich sok, z którego potem powstanie moszcz. On z kolei zostaje poddany procesowi fermentacji, dzięki któremu ostatecznie powstają właśnie rozmaite czerwone wina.

Czym czerwone wina różnią się od innych odmian?

Warto wiedzieć, jak najlepsze wina czerwone różnią się od innych odmian. Przede wszystkim istotny jest kolor –  inne trunki są bowiem białe i różowe. Wspomniany wyrób najczęściej ma bardzo intensywny, purpurowy czy szkarłatny odcień. Odróżnia się on też od nich zawartością naturalnych konserwantów, zakwaszających garbników, a także antyoksydantów. Powstają one z owoców o niebieskiej, czerwonej i brunatnej barwie, a w trakcie ich produkcji wykorzystuje się także ich skórki.

Czerwone wino – słodkie czy wytrawne?

Obecnie produkowane dobre czerwone wino dzieli się na wytrawne, półwytrawne oraz słodkie. Od czego to zależy? Przede wszystkim od ilości cukru dodanego do trunku w trakcie jego produkcji. Podczas fermentacji drożdże przerabiają go na alkohol. Gdy przerwie się ten proces w odpowiednim momencie, powstaje tak zwany cukier resztkowy. To, ile go zostanie, odpowiada za smak całego wyrobu. Oczywiście wpływ na to ma również dobór odpowiednio słodkich owoców i wiele innych czynników.

Jak i w czym serwuje się czerwone wino?

W przypadku podawania tego trunku bardzo istotna jest jego temperatura. Najlepsze czerwone wino nie może być serwowane tak jak białe i różowe odmiany, które zazwyczaj wymagają uprzedniego schłodzenia, by ukazały wszystkie swoje walory. Czerwone warianty jednak powinny mieć temperaturę pokojową, co w praktyce dawniej oznaczało około 16 lub 17 stopni Celsjusza. Dziś preferuje się z kolei wartości wynoszące około 20 stopni. Niska temperatura podkreśla bowiem kwasowość napoju i ogranicza jego słodkość.

W przypadku takich trunków jak wina czerwone kieliszki, w których się je podaje, również są bardzo istotną kwestią. W tej sytuacji poleca się naczynia o pękatej i szerokiej czaszy, co zwiększa powierzchnię kontaktu alkoholu z powietrzem, co pozwala w pełni uwolnić jego aromat. Napełnia się je do mniej więcej jednej trzeciej ich wysokości. Różnią się one zatem od wysokich i smukłych kieliszków do białych trunków.

Do jakich potraw pasuje czerwone wino?

Do czego można podawać dobre wino czerwone, by pokreśliło ono smak dania? Zdecydowanie pasuje ono do potraw mięsnych, takich jak pieczenie, czerwone mięso, dziczyzna, a także kaczka lub gęś. Do nich warto podawać odmiany półwytrawne, słodkie i półsłodkie będą zaś świetnie komponować się z deską serów, a także niektórymi deserami

Ile kosztuje czerwone wino?

W przypadku trunku takiego jak wino czerwone cena może być naprawdę rozmaita i zależy ona od wielu czynników. To między innymi szczep winorośli, koszty produkcji i utrzymania winnicy, marka, czy też wreszcie sama dystrybucja. Z łatwością można jednak znaleźć butelkę, która pasuje do założonego budżetu. Wyroby mogą bowiem kosztować od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Będą też z tego powodu różnić się od siebie jakością, smakiem czy też aromatem.

Czerwone wino z dostawą w różnych odsłonach

Z pewnością wino czerwone z dostawą to ciekawa opcja, która otwiera wiele możliwości na przykład do zorganizowania degustacji. Takie najlepsze wino czerwone prezentuje się też bardzo elegancko w szklanych butelkach, z tego powodu zatem wiele osób wybiera je jako upominek na ważne okazje. Bogactwo smaków i aromatów sprawia, że bez trudu można znaleźć odpowiedni wybór, słodki lub wytrawny, który spełni wszelkie oczekiwania dotyczące tych jego właściwości. Całość uzupełnia zaś piękny, intensywny kolor.

Zobacz także