Wina słodkie – co wiadomo o ich historii?
Ten alkohol jest wytwarzany przez ludzkość już od tysiącleci. Słodkie wina były znane już w Mezopotamii, gdzie wytwarzano je z późno zebranych owoców. W czasach antycznych raczyli się nim Grecy, a następnie receptury przejęli od nich Rzymianie. W okresie średniowiecza wykorzystywano go do odprawiania mszy. Bardzo ważną rolę odegrały wtedy rozmaite zakony i klasztory, gdzie zajmowano się rozwojem winiarstwa. Dzięki temu współcześnie produkuje się rozmaite dobre wina słodkie, które wciąż cieszą się ogromną rozpoznawalnością na całym świecie.
Jak się wytwarza dobre słodkie wino?
Produkcja tego trunku wygląda podobnie jak w przypadku innych jego odmian. Rozpoczyna się ona od zebrania owoców winogron konkretnego gatunku i wydobycia z nich soku. Z niego z kolei powstaje moszcz, który należy poddać fermentacji. W tym procesie drożdże zmieniają zawarty w nim cukier w alkohol. Jest to też moment, w którym decyduje się, czy dane wino będzie słodkie lub wytrawne poprzez powstrzymanie procesu w odpowiedniej chwili, by w wyrobie pozostało odpowiednia zawartość cukru resztkowego.
Od czego zależy to, czy wino jest słodkie?
Co sprawia, że w niektórych trunkach można bez trudu wyczuć wyjątkową słodycz? Odpowiada za to stężenie cukru. To właśnie on gwarantuje, że powstanie słodkie wino. Warto zaznaczyć, że już same owoce koncentrują go w sobie sporo, a następnie drożdże przerabiają go na alkohol w procesie fermentacji. Najważniejsze jest w takim przypadku przerwanie tego w takim momencie, by w alkoholu pozostało odpowiednio wiele cukru resztkowego, który odpowiada właśnie za smak. Należy pamiętać o tym, że zazwyczaj nie zezwala się na dodawanie jego dodatkowej porcji do napoju.
Wino słodkie – jak je najlepiej podawać?
W jaki sposób serwuje się zazwyczaj wina słodkie? W tym przypadku najważniejszy będzie nie poziom cukru w nich, a raczej ich odmiana. Trunki czerwone podaje się raczej w temperaturze pokojowej, która osiąga około 20 stopni Celsjusza. Alkohole różowe i białe wcześniej się dość mocno chłodzi. Zachowanie odpowiednich wartości pozwala na wydobycie ze smaku napoju tego, co w nim najlepsze.
Niezwykle istotne w przypadku tego alkoholu są także kieliszki. To od nich bowiem zależy, jak duża powierzchnia trunku będzie miała kontakt z powietrzem, a także czy nie ogrzeje się on za bardzo od ciepła dłoni. Tu również słodkie wina należy serwować zgodnie z ich odmianą, czerwone w szerokiej i pękatej czaszy, a białe i różowe w wąskich, wysokich naczyniach. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ sposób podania pozwala na podkreślenie walorów smakowych danego wyrobu.
Smaki słodkiego wina
W jaki sposób może smakować takie bardzo słodkie wino? Oprócz oczywistej słodyczy warto zwrócić jeszcze uwagę na inne nuty, jakie pojawiają się w tych trunkach. Przede wszystkim mogą to być bardzo intensywne i owocowe aromaty, które łączą się z takimi akcentami jak miód, karmel czy toffi. W niektórych propozycjach pojawia się też niekiedy lekko ziołowy czy też kwiatowy posmak. Ważny jest też właściwy balans między słodyczą a kwasowością.
Do czego pasuje wino słodkie?
Takie słodkie mocne wino pasuje do wielu produktów. Przede wszystkim bez problemu można je serwować do deserów, w których podkreśli słodycz. Jednak sprawdzą się one też jako uzupełnienie wytrawnych posiłków, na przykład lekkich mięs czy też pikantnych dań. Doskonale pasują też do serów o intensywnych, aromatycznych smakach, z powodzeniem odnajdą się również w towarzystwie ryb.
Bogactwo smaków win słodkich
Warto zauważyć, że dobre słodkie wina produkuje się w wielu wariantach z rozmaitych szczepów winogron, co wpływa na ich smak i aromat. Zapewnia to także ich ogromną różnorodność. By wydobyć z nich to, co najlepsze, konieczne jest prawidłowe serwowanie takiego trunku. Dodatkowo łączy się to z ciekawą historią produkcji, która wymaga zatrzymania fermentacji w odpowiednich momencie, by stężenie cukru resztkowego zapewniło pożądane rezultaty.