Wino wzmacniane – co to właściwie jest?
Za nazwą taką jak wino wzmacniane kryje się trunek, w którym zawartość alkoholu zwiększono poprzez dodanie do niego mocniejszego alkoholu, na przykład spirytusu lub destylatu. Dzieje się to już w procesie produkcji. Dzięki temu można osiągnąć ciekawe rezultaty w postaci wyjątkowego smaku, słodkiego lub wytrawnego. W przypadku zwykłych win moc mieści się w przedziale od 9 do 15 %, natomiast w przypadku wzmocnienia potrafi osiągać aż do 22%. Do takich wyrobów należy między innymi porto, sherry czy madera. Cechują się one bogatym, złożonym charakterem.
Czym się różni wino wzmacniane od likierowego?
Niekiedy można się spotkać z takim pojęciem jak wino likierowe. Jest ono tym samym, co wzmacniane. Pojawia się tutaj jednak skojarzenie z likierem, a to ze względu na ich dużą zawartość alkoholu, a także słodki smak. Warto zatem pamiętać, że to jedynie dwie różne nazwy tego samego wyrobu, nie zaś różniące się od siebie napoje. To jednak właśnie wyjątkowa, mocna słodycz sprawia, że w przypadku nazewnictwa pojawiają się tutaj odniesienia do likierów, również znanych ze swojej wyjątkowej słodyczy.
Historia powstania wzmacnianego wina
Za powodem, dla którego zaczęto produkować wino wzmacniane, stoi przede wszystkim konieczność ustabilizowania go w czasie transportu. Tak czyniono na Półwyspie Iberyjskim, pozwalało to bowiem na konserwację alkoholu w trakcie długich, morskich podróży w XIII wieku. Z czasem ta praktyka zdobyła popularność w innych krajach, na przykład w Anglii i Holandii. Państwa takie jak Hiszpania i Portugalia stały się z kolei znane z produkcji likierowego wina, czego przykładem jest oczywiście właśnie porto czy sherry.
Jak produkuje się wina wzmacniane?
Jak zatem przebiega produkcja takich trunków jak wina likierowe? Oczywiście wszystko zaczyna się od zbioru winogron, pozyskania z nich soku, maceracji i przygotowaniu dzięki temu moszczu. On z kolei zostaje zaś poddany fermentacji, w trakcie której drożdże zmieniają cukier w alkohol. Istotnym szczegółem jest to, że w trakcie tego procesu lub tuż po nim do wyrobu dodaje się jeszcze inny, mocniejszy trunek, na przykład spirytus lub destylat. Pozwala to zwiększyć znacząco moc całości.
Wina likierowe – czym charakteryzuje się ich smak?
Ważną kwestią jest ta, jak smakuje takie właśnie wzmocnione innym trunkiem wino. Jego charakter potrafi być bardzo różnorodny w zależności od wielu czynników. Zazwyczaj charakteryzują się one jednak większą głębią niż klasyczne odmiany, a to za sprawą wykorzystywanych w trakcie produkcji dodatków. To dzięki nim da się uzyskać zarówno bardzo słodki, jak i wytrawny posmak w takich wyrobach. Jest to zatem niezwykle bogata kategoria, w której każdy znawca tematu znajdzie coś dla siebie.
Jak podawać odpowiednio wino wzmacniane?
Podobnie jak w przypadku innych trunków tego typu wino likierowe również wymaga odpowiedniego podania, by z jego aromatu i smaku dało się wydobyć to, co w nim najlepsze. W tym przypadku zaleca się niewielkie kieliszki ze względu na wysoką zawartość alkoholu. Temperatura natomiast zależy od samego typu wina, ale najczęściej będzie ono serwowane lekko schłodzone lub w tak zwanej temperaturze pokojowej.
Do jakich potraw pasuje wino likierowe?
Z powodu jego złożonego smaku wino likierowe pasuje do rozmaitych produktów. Słodsze warianty świetnie sprawdzają się w towarzystwie deserów, zwłaszcza przygotowanych z czekolady, owocowych czy z dodatkiem karmelu. Niekiedy serwuje się je też jako aperitif i digestif, czyli drinki serwowane przed i po posiłku, na przykład w celu zaostrzenia apetytu, niektórzy sądzą również, że mogą one wspomagać trawienie.
Bogactwo smaków wina likierowego
Jak widać, mocne wina produkuje się już od wielu wieków, a ich początków należy szukać w słonecznych krajach na południu i w historii transportu morskiego. Obecnie wytwarza się je w różnych wariantach, a sam proces produkcji jest wyjątkowo ciekawy i niekiedy wiąże się z koniecznością zatrzymania fermentacji. Warto wiedzieć więcej o złożonym charakterze tego trunku.