Wino Wzmacniane

Wśród trunków swoim charakterem wyróżniają się między innymi wina wzmacniane. Różnią się one od swoich tradycyjnych odpowiedników przede wszystkim zawartością alkoholu. Chociaż początkowo jego produkcja nie różni się od innych, to w późniejszym etapie należy dodać do niego inne alkohole, które odpowiadają za jego moc i smak. Warto wiedzieć więcej na temat jego wytwarzania i jakie rezultaty pozwala ono osiągać. Jest to bowiem wyjątkowy wyrób, który zwraca uwagę na tle klasycznych win.

Filtruj według
Kategorie
Cena
Producenci
Rodzaj
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Kolor
Wiek
więcej... mniej
Filtruj
Produktów na stronę:

    WINO Bacalhoa Moscatel De Setubal

    59,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Młody i owocowy styl. Kolor ciemnego bursztynu. Aromat intensywny z nutą kwiatu pomarańczy, cytrusów, kandyzowanych owoców, herbaty oraz rodzynek. Na podniebieniu pełne, czekoladowe z gorzko.

    WINO Blandy's Madeira Duke Of Clarence

    129,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Blandy's Maderia, Duke of Clarence jest klasycznym słodkim winem wzmacnianym o głębokiej złotobrązowej barwie i aromatach miodu oraz rodzynek. W smaku pełne, dobrze zbudowane o wyraźnym długim.

    WINO Blandy's Madeira Rainwater

    149,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Woda deszczowa Blandy uległa fermentacji od skór z naturalnych drożdży w między 24 ° C - 26 °C temperatury kontrolowane zbiorniki ze stali nierdzewnej. Miękka i soczysta, pełna gruszek, moreli i.

    WINO Blandy's Madeira Sercial 5 Y O

    179,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Blandy's Maderia, Sercial Dry 5 YO jest to słodka madera produkowana w 100% z lokalnego szczepu Sercial. Wstępnym okres fermentacji został przerwany dodaniem brandy w celu utrzymania pożądanego.

    WINO Malaga Burke's

    75,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Burke's Malaga jest słodkim, wzmacnianym winem powstającym ze szczepów Pedro Ximenez i Moscatel w Hiszpani, w okolicach miasta o tej samej nazwie.

    WINO Marvilha Madeira Medium Dry

    105,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    To wino wzmacniane, które jest produkowane wyłącznie na portugalskiej wyspie Madera. Powstaje w wyniku suchej fermentacji winogron Tinta Negra (z winnic na wysokości około 500 m) i procesu.

    WINO Nectar Pedro Ximenez

    99,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Fantastycznie skoncentrowane, wręcz gęste słodkie sherry o ciemnej, niemal hebanowej barwie z bursztynowymi przebłyskami. W nosie feeria aromatów suszonych owoców takich jak rodzynki, figi i.

    WINO Pellegrino Santa Messa Rosso

    60,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Czerwone, likierowe, słodkie wino mszalne. W bukiecie wina wyraźnie wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce, a wśród nich jeżyna i jagoda. Smak jest świeży i intensywny, słodkość tego wina nie jest.

    WINO Porto Boeira Tawny Port

    89,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Klasyczne porto w stylu tawny o przyjemnych owocowych aromatach wzbogaconych o subtelne nuty karmelu i przypraw. W ustach bogate, krągłe i słodkie, o długim posmaku przywodzącym na myśl rodzynki.

    WINO Porto Graham's 3 x 0,2l

    219,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Firma Port Graham’s została założona w 1820 roku przez dwóch braci pochodzących ze Szkocji - Wiliama i Johna.

    WINO Porto Graham's 10 Y O

    165,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Bardzo delikatne, dobrze zbudowane wino, które swoją łagodność zyskało podczas długiego okresu dojrzewania w dębowych beczkach.

    WINO Porto Graham's 20 Y O

    325,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Porto o znakomitej jakości, składające się z wyselekcjonowanych i mocno dojrzałych winogron. Długie leżakowanie zapewniło Graham's 20 Years Old Tawny pełnię dojrzałości, bardzo subtelny i łagodny.

    WINO Porto Graham's 30 Y O

    650,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Porto Graham's 30 Years Old Tawny to jedno z najbardziej wyróżniających się i zarazem najwspanialszych win. Bardzo długie dojrzewanie zapewniło mu cudowną łagodność i harmonię, a także mimo wieku.

    WINO Porto Graham's 40 Y O

    1 100,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Porto w imponującym wieku. Złoto-bursztynowy 40-latek, który zachwyca niezwykłym, złożonym aromatem oraz wielowymiarowym smakiem. Trunek, który sprosta nawet najbardziej wymagającym gustom.

    WINO Porto Graham's Fine Ruby Port

    89,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Jeżeli wino nie ma określonego rocznika, spodziewać się możemy, iż stanowi ono mieszankę kilkuletnich zbiorów.

    WINO Porto Graham's Fine White

    89,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Wino wzmacniane wykonane wyłącznie z białych winogron i bez kontaktu ze skórą. Owoce użyte do produkcji Graham's Fine White były mieszanką tradycyjnych białych odmian winorośli portugalskich z.

    WINO Porto Kopke Fine Ruby

    99,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    FINE RUBY PORTO powstaje na bazie gron zbieranych ręcznie i fermentowanych w kontrolowanej temperaturze 28-30 stopni. Po zakończeniu winifikacji dojrzewa w beczkach dębowych przez okres minimum 3.

    WINO Porto Kopke Fine Tawny

    89,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Głęboki rubinowy kolor z granatem. Klasyczny nos, w którym temperament młodych owoców zbiega się w delikatnej równowadze. Zdecydowany rześki smak, z aromatami świeżych owoców oraz długim i.

    WINO Porto Kopke Tawny 10 Y O

    219,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Postarzany Tawny, który leżakuje w beczkach aż 10 lat to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rodzaju tego trunku.

    WINO Porto Kopke Tawny 50 Y O

    1 250,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    KOLOR Głęboki bursztynowy kolor z zielonkawym odcieniem.
    AROMAT Bardzo złożone aromaty z nutą suszonych owoców, orzechów, rodzynek i fig, z odrobiną miodu i wanilii.
    SMAK Gęste i obfite,.

    • Czekamy na dostawę

    WINO Porto Offley LBV 2016

    165,00 zł
    Czekamy na dostawę

    Elegancki trunek, posiadający 20,5% zawartości alkoholu, stworzony w portugalskim regionie Duoro. Cechuje się niezwykle intensywną rubinową barwą, która przyciąga wzrok.

    • Czekamy na dostawę

    WINO Porto Offley Old Tawny 10 Y O

    165,00 zł
    Czekamy na dostawę

    Brązowo-miedziany kolor. Charakteryzuje się aromatem dojrzałych owoców i orzechów, z nutami wanilii oraz rodzynek. Naturalne cukry i taniny nadają subtelną strukturę oraz kompleksowy finisz.

    WINO Porto Offley Tawny

    79,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Offley Tawny Porto ma intensywny zapach przypominający dojrzałe czerwone owoce, wzmocniony dodatkowo przez nuty owoców suszonych.

    WINO Porto Offley White

    67,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Wino Porto Offley White to białe, słodkie wino portugalskie wzmacniane spirytusem winnym. Starzone w wielkich, dębowych beczkach "balseiros" ok 3 lat. Offley White charakteryzuje się piękną, jasną.

    WINO Porto Quinta Da Boeira Reserve

    238,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Portugalskie słodkie wino wzmacniane o złotej barwie z bursztynowymi refleksami i wyrazistym bukiecie złożonym z aromatów kwiatowych przemieszanych z nutami owocowymi przywodzącymi na myśl.

    • Czekamy na dostawę

    WINO Porto Sandeman Tawny 50 Y O

    1 490,00 zł
    Czekamy na dostawę

    Porto Sandeman Tawny 50 yo posiada złoty kolor z zielonkawymi odcieniami.

    WINO Royal Oporto Tawny

    70,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Royal Oporto Tawny Porto, to wino leżakowane w dębowych beczkach tzw. "Pipes", o pojemności 550 litrów. Skomponowane z odmian Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca i Tinto.

Wino wzmacniane – co to właściwie jest?

Za nazwą taką jak wino wzmacniane kryje się trunek, w którym zawartość alkoholu zwiększono poprzez dodanie do niego mocniejszego alkoholu, na przykład  spirytusu lub destylatu. Dzieje się to już  w procesie produkcji. Dzięki temu można osiągnąć ciekawe rezultaty w postaci wyjątkowego smaku, słodkiego lub wytrawnego. W przypadku zwykłych win moc mieści się w przedziale od 9 do 15 %, natomiast w przypadku wzmocnienia potrafi osiągać aż do 22%. Do takich wyrobów należy między innymi porto, sherry czy madera. Cechują się one bogatym, złożonym charakterem.

Czym się różni wino wzmacniane od likierowego?

Niekiedy można się spotkać z takim pojęciem jak wino likierowe. Jest ono tym samym, co wzmacniane. Pojawia się tutaj jednak skojarzenie z likierem, a to ze względu na ich dużą zawartość alkoholu, a także słodki smak. Warto zatem pamiętać, że to jedynie dwie różne nazwy tego samego wyrobu, nie zaś różniące się od siebie napoje. To jednak właśnie wyjątkowa, mocna słodycz sprawia, że w przypadku nazewnictwa pojawiają się tutaj odniesienia do likierów, również znanych ze swojej wyjątkowej słodyczy.

Historia powstania wzmacnianego wina

Za powodem, dla którego zaczęto produkować wino wzmacniane, stoi przede wszystkim konieczność ustabilizowania go w czasie transportu. Tak czyniono na Półwyspie Iberyjskim, pozwalało to bowiem na konserwację alkoholu w trakcie długich, morskich podróży w XIII wieku. Z czasem ta praktyka zdobyła popularność w innych krajach, na przykład w Anglii i Holandii. Państwa takie jak Hiszpania i Portugalia stały się z kolei znane z produkcji likierowego wina, czego przykładem jest oczywiście właśnie porto czy sherry.

Jak produkuje się wina wzmacniane?

Jak zatem przebiega produkcja takich trunków jak wina likierowe? Oczywiście wszystko zaczyna się od zbioru winogron, pozyskania z nich soku, maceracji i przygotowaniu dzięki temu moszczu. On z kolei zostaje zaś poddany fermentacji, w trakcie której drożdże zmieniają cukier w alkohol. Istotnym szczegółem jest to, że w trakcie tego procesu lub tuż po nim do wyrobu dodaje się jeszcze inny, mocniejszy trunek, na przykład spirytus lub destylat. Pozwala to zwiększyć znacząco moc całości.

Wina likierowe – czym charakteryzuje się ich smak?

Ważną kwestią jest ta, jak smakuje takie właśnie wzmocnione innym trunkiem wino. Jego charakter potrafi być bardzo różnorodny w zależności od wielu czynników. Zazwyczaj charakteryzują się one jednak większą głębią niż klasyczne odmiany, a to za sprawą wykorzystywanych w trakcie produkcji dodatków. To dzięki nim da się uzyskać zarówno bardzo słodki, jak i wytrawny posmak w takich wyrobach. Jest to zatem niezwykle bogata kategoria, w której każdy znawca tematu znajdzie coś dla siebie.

Jak podawać odpowiednio wino wzmacniane?

Podobnie jak w przypadku innych trunków tego typu wino likierowe również wymaga odpowiedniego podania, by z jego aromatu i smaku dało się wydobyć to, co w nim najlepsze. W tym przypadku zaleca się niewielkie kieliszki ze względu na wysoką zawartość alkoholu. Temperatura natomiast zależy od samego typu wina, ale najczęściej będzie ono serwowane lekko schłodzone lub w tak zwanej temperaturze pokojowej.

Do jakich potraw pasuje wino likierowe?


Z powodu jego złożonego smaku wino likierowe pasuje do rozmaitych produktów. Słodsze warianty świetnie sprawdzają się w towarzystwie deserów, zwłaszcza przygotowanych z czekolady, owocowych czy z dodatkiem karmelu. Niekiedy serwuje się je też jako aperitif i digestif, czyli drinki serwowane przed i po posiłku, na przykład w celu zaostrzenia apetytu, niektórzy sądzą również, że mogą one wspomagać trawienie.

Bogactwo smaków wina likierowego

Jak widać, mocne wina produkuje się już od wielu wieków, a ich początków należy szukać w słonecznych krajach na południu i w historii transportu morskiego. Obecnie wytwarza się je w różnych wariantach, a sam proces produkcji jest wyjątkowo ciekawy i niekiedy wiąże się z koniecznością zatrzymania fermentacji. Warto wiedzieć więcej o złożonym charakterze tego trunku.

Zobacz także