Whisky Japońska

Nie da się ukryć, że whisky kojarzy się przede wszystkim z takimi krajami jak Irlandia oraz Szkocja. Tymczasem na rynku bez trudu można odkryć taki wyrób jak whisky japońska. Z pewnością niektórych zaskoczy fakt, że produkcja tego alkoholu ma miejsce po drugiej stronie świata, daleko od jego ojczyzny. Tymczasem whisky japońskie to zdecydowanie propozycje, które zasługują na uwagę koneserów wyrobów tego typu. Warto przekonać się, w jaki sposób zawędrowały one aż do Azji, w jaki sposób się je wytwarza i jaki styl obecnie je cechuje.

Filtruj według
Cena
Kraj
więcej... mniej
Pojemność
więcej... mniej
Filtruj
Produktów na stronę:

    WHISKY Akashi Blended

    175,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Whisky Akashi Blended produkowana w Japonii. Starzona w beczkach po Sherry dzięki czemu nabiera kremowej konsystencji oraz jasno złotej barwy.

    WHISKY Akashi Blue Label

    199,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Niezwykle delikatna japońska whisky starzona w dębie amerykańskim i finiszowana przez około 12 miesięcy w beczkach po sherry. 

    WHISKY Akashi Crafted by Toji

    228,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Akashi Toji Blended Whiskey dojrzewa przez pierwsze trzy lata w japońskich beczkach Shochu, następnie dwa lata w beczkach po bourbonie.

    WHISKY Akashi Meisei Blended

    179,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Akashi Meisei to whisky blended charakteryzuje się wyraźnym smakiem wanilii. Ten aromat pochodzi z długotrwałego przechowywania w bardzo wysokiej jakości dębowych beczkach.

    WHISKY Akashi Meisei DeLuxe

    255,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    The White Oak Akashi Meisei stanowi połączenie whisky typu grain i single malt, dojrzewa w amerykańskich dębowych beczkach.

    WHISKY Akashi Red

    130,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Japońska whisky pochodząca z destylarni Eigashima (White Oak Distillery) słynącej z produkcji sake. Akashi Red to nowa propozycja destylarni.

    • Czekamy na dostawę

    WHISKY Akashi Single Malt

    369,00 zł
    Czekamy na dostawę

    Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku.

    WHISKY Akashi Takumi

    230,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Akashi Takumi Sherry Cask Blended Japanese Whisky Eigashima to japońska whisky typu blended. Whisky jest leżakowana przez około 6 miesięcy w beczkach po hiszpańskim sherry.

    • Czekamy na dostawę

    WHISKY Chita Suntory

    299,00 zł
    Czekamy na dostawę

    Whisky Chita swoją nazwą nawiązuje do destylarni zbożowej, która należy do japońskiego koncernu Suntory.

    WHISKY Fuji Single Blended

    359,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Fuji Single Blended to japońska whisky blended stworzona w 2022 roku z destylatów jęczmiennych i zbożowych otrzymanych w Mt. Fuji Distillery - od zacierania po zabutelkowanie.

    WHISKY Fuji Single Grain

    429,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Mt. Fuji Distillery (znana również jako Fuji Gotemba) to japońska destylarnia whisky uruchomiona w listopadzie 1973 roku u stóp najwyższego szczytu Japonii - góry Fudżi.

    WHISKY Fuji Single Malt

    429,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Fuji Single Malt to japońska whisky single malt z Mt. Fuji Distillery, zaprezentowana w 2023 roku z okazji 50-lecia istnienia gorzelni. Leżakowała głównie w beczkach po bourbonie, z dodatkiem.

    WHISKY Hakushu Distiller's Reserve

    690,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Jest to delikatnie torfowa whisky z gorzelni Hakushu. Zakład został zbudowany w 1973 roku i zlokalizowany jest na południu Japońskich Alp, w pobliżu miasteczka Hakushucho.

    WHISKY Hibiki Japanese Harmony

    890,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Hibiki Japanese Harmony charakteryzuje się kolorem bursztynu skąpanego w słońcu. Japanese Harmony pachnie różą, lychee, odrobiną rozmarynu, ale także dojrzałą beczką z akcentami drzewa.

    WHISKY Hibiki Master's Select

    935,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Hibiki Japanese Harmony Master's Select, pierwotnie wydana na rynek Travel Retail, jest przebojową japońską mieszanką whisky, która ma harmonijny profil smakowy.

    WHISKY Nikka Coffey Grain

    319,00 zł
    Dostępne w magazynie

    Whisky Nikka Coffey Grain pochodzi z destylarni Miyagikyo znajdującej się na wyspie Honsiu. Destylowana w starych kolumnach destylacyjnych z 1963 roku przywiezionych ze Szkocji.

    WHISKY Nikka Coffey Malt

    379,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Whisky Nikka Coffe Malt od 2014 roku znajduję się w stałej ofercie destylarni. 
    Whisky Nikka Coffe Malt od 2014 roku znajduję się w stałej ofercie destylarni. Stworzona ze 100% słodu.

    WHISKY Nikka Days

    199,00 zł
    Ostatnie sztuki w magazynie

    Nikka Days to subtelne połączenie whisky zbożowych i słodowych, które cieszy wszystkich, od amatorów po koneserów whisky. To kolejny, znakomity przykład niespotykanego kunsztu blendowania.

Czym cechuje się whisky japońska?

Co wyróżnia taki wyrób jak właśnie japońska whiskey? Oczywiście to, że nie powstaje ona w krajach anglosaskich, czy nawet w Stanach Zjednoczonych, tylko w dalekiej Japonii. Może to budzić zdziwienie, zwłaszcza że jej styl najbardziej wydaje się zbliżony właśnie do szkockich propozycji. Obecnie w Kraju Kwitnącej Wiśni funkcjonuje kilka znanych gorzelni. Należy pamiętać o tym, że nie wymieniają się one między sobą półproduktami, jak ma to miejsce w innych regionach, w których wytwarza się taki trunek.

Japońska whisky – historia produkcji tego trunku

Zdecydowanie warto dowiedzieć się, w jaki sposób produkcja whisky zawędrowała aż do Azji. Whiskey japońska jest tam wytwarzana już od roku 1870, ale produkcja w celach komercyjnych ruszyła później, w roku 1927. Wówczas otwarto pierwszą krajową destylarnię. Cały proces zainspirowały tradycje szkockie, dlatego na pierwszy rzut oka trudno odróżnić te wyroby od siebie. Różnią się jednak one obecnością dymnego posmaku, jaki powstaje poprzez wykorzystanie torfu w trakcie wytwarzania alkoholu. Whiskey japońskie są go raczej pozbawione.

Jak wytwarza się obecnie japońskie whisky?

W jaki sposób przebiega proces produkcji, dzięki któremu powstaje japońska whiskey? Jest on bardzo zbliżony do tego, jak przedstawia się wytwarzanie tego alkoholu w Szkocji. Oczywiście wpływ na to ma też łagodny klimat Japonii czy dostępność torfu. Stosuje się tam jednak także dwukrotną destylację. Z kolei do dojrzewania i leżakowania wykorzystuje się beczki wykonane z dębowego drewna. Różnią się one od tych, które stosuje się na przykład w amerykańskich destylarniach.

Jaki jest styl japońskiej whisky?

Co jeszcze warto wiedzieć o tym, jaka jest japońska whisky? Oczywiście to, czym charakteryzuje się jej styl! Warto pamiętać, że japońskie whisky powstają dzięki odtworzeniu szkockich praktyk, które zostały zaszczepione na obcym gruncie. Ostateczny efekt pracy przypomina zatem właśnie tamtejsze wyroby, a to także ze względu na to, że destylarnie uruchomiono w miejscach przypominających Szkocję pod względem klimatu. A w jaki sposób najlepiej podawać japońską whisky? Tak samo, jak inne alkohole tego typu, w szklankach o grubym dnie, w wersji czystej i temperaturze pokojowej. Pozwoli to wydobyć z jej smaku wszystkie akcenty, jakie kryje w sobie dobra japońska whisky.

Popularne marki wytwarzające whisky japońską

W przypadku takiego wyrobu jak whisky japońska sklep składa się z propozycji znanych marek. To trunki typu single malt oraz blended, znane także w Szkocji. W przypadku whisky sklep to wybór różnych odmian właśnie z tej gorzelni. Stanowią one znakomite uzupełnienie każdej kolekcji.

Whisky japońskie z dostawą do domu

Wyroby prosto z Japonii zajęły należne im miejsce wśród tradycyjnych szkockich czy irlandzkich propozycji. W przypadku takiego trunku jak japońska whisky sklep to również wybór rozmaitych zestawów takich jak kosze upominkowe. Oprócz whisky można tam odkryć także inne alkohole, na przykład likiery. Obecnie dostępne jest też whisky japońskie z dostawą, czyli możliwość szybkiego zapoznania się ze smakiem tego produktu we własnym domu. Warto przekonać się, czy azjatycka wersja tego anglosaskiego napoju zasługuje na tak wysoką pozycję na rynkach międzynarodowych.

Zobacz także