- Nowość
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
Malaga to jedno z najbardziej rozpoznawalnych win deserowych na świecie, pochodzące z południowej Hiszpanii, a dokładnie z regionu Andaluzji.
Malaga to jedno z najbardziej rozpoznawalnych win deserowych na świecie, pochodzące z południowej Hiszpanii, a dokładnie z regionu Andaluzji. Produkowane jest w okolicach miasta Malaga, od którego pochodzi jego nazwa, na terenie objętym apelacją Malaga DO. To słodkie, hiszpańskie wino wytwarzane jest z podsuszanych winogron szczepów Pedro Ximénez, Muscat de Alexandria, Malvasia i Muscadelle. Dzięki tej metodzie Malaga zyskuje intensywnie słodki smak i gęstą konsystencję. W jego aromacie i smaku dominują nuty dojrzałych winogron, karmelizowanych rodzynek oraz delikatna goryczka orzechów. Wino to charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, przypominającą kolor orzechów. Idealnie komponuje się zarówno z daniami głównymi, jak i deserami. Można je serwować w temperaturze pokojowej lub schłodzone z lodem. Malaga Cruz leżakuje przez trzy lata w beczkach z dębu, osiągając zawartość alkoholu na poziomie 15%.