- Nowość
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
Lustau Pedro Ximénez San Emilio to wyjątkowo słodkie wino wzmacniane z hiszpańskiego regionu Jerez-Xéres-Sherry, produkowane przez uznaną winiarnię Bodegas Lustau - jedną z najważniejszych bodeg w Trójkącie Sherry, z siedzibą w Jerez de la Frontera.
Lustau Pedro Ximénez San Emilio to wyjątkowo słodkie wino wzmacniane z hiszpańskiego regionu Jerez-Xérès-Sherry, produkowane przez uznaną winiarnię Bodegas Lustau - jedną z najważniejszych bodeg w Trójkącie Sherry, z siedzibą w Jerez de la Frontera. Wino powstaje w 100% z odmiany Pedro Ximénez, której grona po zbiorze są suszone na słońcu metodą "soleo", aż do uzyskania niemal rodzynek. Proces ten koncentruje naturalny cukier w owocach, co nadaje winu jego niezwykle słodki i skoncentrowany charakter. Po częściowej fermentacji, moszcz trafia do beczek z amerykańskiego dębu, gdzie dojrzewa oksydacyjnie w tradycyjnym systemie Criaderas y Solera. W kieliszku wino ma głęboką, ciemnobrązową barwę z mahoniowymi refleksami. W aromacie dominuje konfitura z fig, rodzynki, czekolada oraz nuty prażonych orzechów. W ustach jest gęste, aksamitne i intensywnie słodkie, z długim, kremowym finiszem. To sherry idealnie komponuje się z deserami, pleśniowymi serami (jak Stilton, Gorgonzola), ciastami czekoladowymi, a także jako digestif - serwowane samodzielnie po posiłku. Bodegas Lustau, założona w 1896 roku przez José Ruiza-Berdejo y Veyanę, słynie z wysokiej jakości win pochodzących z własnych winnic w Jerez, Puerto de Santa María i Sanlúcar de Barrameda. Szczep Pedro Ximénez wykorzystywany do produkcji San Emilio pochodzi z parceli Viña Las Cruces, położonej blisko wybrzeża, na piaszczystych glebach sprzyjających produkcji win słodkich.