Wódka czysta – jeden z najbardziej znanych trunków
Bez wątpienia wódka czysta to wyrób dostępny w wielu krajach na całym świecie. Jest ona bowiem wysokoprocentowym trunkiem o neutralnym smaku, na dodatek także bezbarwny. Uczyniło to z niej alkohol chętnie wykorzystywany w wielu drinkach czy koktajlach. W niektórych krajach słowiańskich uważa się za część ich kultury i tradycji, a jej produkcja sięga wielu wieków wstecz. Uniwersalny charakter jednak w pewnym momencie przyniósł jej sporą rozpoznawalność i popularność. Cechuje ją też duże bogactwo rozmaitych wariantów i odmian.
Historia wytwarzania czystej wódki
Skąd wzięła się właściwie wódka premium? Dziś ciężko wskazać, skąd swój początek wzięła sztuka destylacji. O miano ojczyzny wódki rywalizują między innymi takie kraje jak Polska właśnie. Początkowo spożywano tam jednak piwo i wino, natomiast produkcja wysokoprocentowych trunków rozpoczęła się nieco później. Początkowo próbowano wykorzystywać je do celów leczniczych i dopiero z czasem dostrzeżono możliwość spożywania wyrobu rekreacyjnie, zapewne na początku XVI wieku. Jego nazwa pochodzi od słowa woda i niejednokrotnie była ona właśnie nazywana wodą życia, po łacinie aqua vitae, czyli okowita w wersji spolszczonej.
Jak powstaje czysta wódka premium?
Aby mogła powstać czysta wódka, niezbędne są produkty rolne. W przypadku tego alkoholu trzeba zatem sięgnąć albo po zboża, albo po ziemniaki. Składniki należy oczyścić, by następnie przygotować z nich specjalny zacier. Do niego potem dodaje się drożdże gorzelnicze, które żywią się zacierem i inicjują proces fermentacji. Dalej przechodzi się do etapu destylacji i powstaje surowy spirytus, który jest rektyfikowany. Polega to na jego rozcieńczaniu i oczyszczaniu. Ostatecznie spirytus łączy się z wodą i właśnie w ten sposób powstaje czysta wódka.
Składniki wykorzystywane do produkcji czystej wódki
W przypadku wódki premium do produkcji wykorzystuje się ziemniaki albo jeden z pięciu rodzajów zbóż. To owies, żyto, pszenica, pszenżyto i jęczmień. Innym produktem są wspomniane już ziemniaki. To właśnie z takich składników przygotowuje się spirytus, do którego powinna zostać dodana czysta woda, aby go rozcieńczyć i obniżyć w nim zawartość alkoholu. Dzięki temu ma on moc sięgającą około 40%. Jak widać, nie potrzeba zbyt wiele, by przygotować taki trunek. Są to produkty roślinne, często dostarczane przez rolników.
Rodzaje czystej wódki
Tak jak w przypadku innych alkoholi, tak i tu dostępne są rozmaite warianty. W przypadku takiego trunku jak wódki czyste nowe rodzaje pojawiły się dość szybko. Przede wszystkim to takie wyroby jak:
- czyste wódki zwykłe – mogą one zawierać do 100 gramów metanolu na hektolitr wyrobu,
- wódki białe wyborowe – w nich znajduje się 31 do 99 gramów metanolu na hektolitr,
- czyste wódki luksusowe – w tym przypadku to mniej niż 30 gramów na hektolitr.
Jak widać, czyste wódki to nie jest jednorodny produkt i pomiędzy poszczególnymi wariantami pojawiają się znaczące różnice. Oczywiście dzieli się je też na wyroby czyste i gatunkowe, w zależności od wykorzystanych dodatków.
Dobra czysta wódka – jak się ją podaje?
W wielu przypadkach wódkę podaje się schłodzoną, na czysto i w kieliszkach w formie shotów. Do tego na stole niekiedy pojawia się wraz z nią tak zwana zakąska. Jednak często staje się ona bazą rozmaitych drinków, na przykład Kamikaze, Bloody Mary, Cosmopolitan czy Moscow Mule. W przypadku takiego trunku jak wódka czysta cena często określa też, czy dany wyrób można wykorzystać do koktajli i drinków, czy lepiej jednak degustować jego smak bez dodatkowych produktów.
Gdzie jest wykorzystywana czysta wódka?
Taka wódka czysta z dostawą najczęściej bywa wykorzystywana w takich lokalach gastronomicznych jak puby, bary czy restauracje jako element karty alkoholi. Podaje się ją wtedy na czysto czy właśnie jako element drinków. Jednak używa się jej też w kuchni podczas gotowania. To między innymi składnik różnorodnych marynat. Bywa też obecna w konfiturach, deserach i sosach. Najczęściej w takich sytuacjach alkohol paruje, pozostawiając po sobie jedynie specyficzny smak.
Ile kosztuje czysta wódka?
W przypadku takiego trunku jak czysta wódka cena może być wyższa lub niższa. Wszystko zależy bowiem od samego producenta, jakości wykorzystanych składników, dostępne są też wyroby w wersjach premium. Butelka wódki to koszt od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych w przypadku marek luksusowych. To zatem wyrób, który z powodzeniem pozwoli zmieścić się w zaplanowanym budżecie przeznaczonym właśnie na ten cel. Istnieją bowiem drogie wódki czyste, ale też i nieco tańsze.